07/09/2019

Potpisan sporazum o revitalizaciji arteske česme na Trgu Oslobodjenja (VIDEO)

U Gradskoj upravi u Zaječaru danas je potpisan Sporazum o revitalizaciji arteske česme na centralnom gradskom trgu. Ovaj dokument potpisali su gradonačelnik Boško Ničić, predsednik Udruženja „Za česme“ Aleksandar Marjanović i direktor kompanije HEINEKEN Srbija Nikos Zois. Posao bi rebalo da bude završen do kraja ove gradjevinske sezone a investicija je oko 50 hiljada evra.

Plan je da se česma koja je se sada nalazi na sredini Trga pomeri za dvadesetak metara na poziciju gde je nekada i bila. Biće revitalizovan i arterski bunar pa na novoj česmi neće teći kao sada voda sa vodovoda što će biti ušteda od oko 60 hiljada kubika pijaće vode godišnje. Voda iz česme odlaziće u obližnju fontanu koja će takodje biti obnovljena. Gradjani sa kojima smo danas razgovarali na Skveru, pozdravljaju ovu ideju:

„Biće prelepo i uklopiće se u samo okruženje, zar ne“.

„Biće sigurno lepše nego što je sada“.

„Neka se radi, sve što se radi, sve je dobro“.

„Čini mi se da je nekada bila tu, koliko se ja sećam, nekada je bila tu česma. Trebalo bi opet na istom mestu da bude“.

Najveći deo novca za izgradnju nove česme ali i fontane na Trgu Oslobodjenja, tri i po miliona dinara obezbedila je kompanija hajneken. Ostalo je učešće grada. Cela investicija biće oko 5 miliona i 600 hiljada dinara,

„U ime svih zaposlenih u zaječarskoj pivari i kompaniji  HEINEKEN, ponosni smo što smo ovde i što možemo da ulažemo u nasledje ovog grada jer održivo poslovanje i ulaganje u istoriju, nasledje i tradiciju ovog grada, nama je veoma važno. Želimo da zajedno izgradimo bolji Zaječar i to ne samo za gradjane koji su sada ovde već i za generacije koje dolaze“. Rekao je Nikos Zois, direktor kompanije HEINEKEN Srbija.

Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara izjavio je da mu je drago što smo se opredelili svi zajedno da konačno ove godine vratimo česmu koja se nalazi na glavnom gradskom Trgu na mesto gde je zapravo nekada i bila i da je vratimo u oblik u kome je nekada bila. Ona će biti uradjena od materijala koji će stotinama godina moći da traje za razliku od ove stare česme koja je uradjena od peščanika i evo već je poprilično oronula, počela je da se krnji i predstavlja pomalo i opasnost za ljude koji je koriste.

„Najreprezentativnija česma na Skveru će biti kako i treba da bude priključena na artesku vodu. Bitna ušteda u vodi će se ostavrivati jer od 1995.  ili 1996. godine do danas mi imamo kao grad ogomne troškove upravo u vodovodskoj vodi koja 365 dana po 24 sata ističe danas. Uštedu ćemo ostvariti na još jedan način, tako što ćemo novoizgradjenu česmu, praktično njen odvod, povezati sa fontanom “Majka i dete”, te će arteska voda biti korišćena i za napajanje fontane što će stvoriti dodatne uštede u vodovodskoj vodi. Značajno je reći i to da će novoizgradjena česma biti od monolitnog bloka belog mermera prošaranog sivim prugama“. Istakao je  Aleksandar Marjanović predsednik Udruženja „Za česme“.

Rekonstrukcija Česme i fontane na Skveru, samo su početak kompletne rekonstrukcije čitavog centralnog gradskog Trga. Konkurs za idejno rešenje biće objavljen naredne godine najavio je gradoinačelnik Ničić na današnjem skupu posle koga je na Skveru održana prezentacija idejnog rešenja česme koja će uskoro biti napravljena.

Pogledajte video:

Preuzeto sa: Za media