д/м/2019

Потписан споразум о ревитализацији артеске чесме на Тргу Ослободјења (ВИДЕО)

У Градској управи у Зајечару данас је потписан Споразум о ревитализацији артеске чесме на централном градском тргу. Овај документ потписали су градоначелник Бошко Ничић, председник Удружења „За чесме“ Александар Марјановић и директор компаније ХЕИНЕКЕН Србија Никос Зоис. Посао би ребало да буде завршен до краја ове градјевинске сезоне а инвестиција је око 50 хиљада евра.

План је да се чесма која је се сада налази на средини Трга помери за двадесетак метара на позицију где је некада и била. Биће ревитализован и артерски бунар па на новој чесми неће тећи као сада вода са водовода што ће бити уштеда од око 60 хиљада кубика пијаће воде годишње. Вода из чесме одлазиће у оближњу фонтану која ће такодје бити обновљена. Градјани са којима смо данас разговарали на Скверу, поздрављају ову идеју:

„Биће прелепо и уклопиће се у само окружење, зар не“.

„Биће сигурно лепше него што је сада“.

„Нека се ради, све што се ради, све је добро“.

„Чини ми се да је некада била ту, колико се ја сећам, некада је била ту чесма. Требало би опет на истом месту да буде“.

Највећи део новца за изградњу нове чесме али и фонтане на Тргу Ослободјења, три и по милиона динара обезбедила је компанија хајнекен. Остало је учешће града. Цела инвестиција биће око 5 милиона и 600 хиљада динара,

„У име свих запослених у зајечарској пивари и компанији  ХЕИНЕКЕН, поносни смо што смо овде и што можемо да улажемо у наследје овог града јер одрживо пословање и улагање у историју, наследје и традицију овог града, нама је веома важно. Желимо да заједно изградимо бољи Зајечар и то не само за градјане који су сада овде већ и за генерације које долазе“. Рекао је Никос Зоис, директор компаније ХЕИНЕКЕН Србија.

Бошко Ничић, градоначелник Зајечара изјавио је да му је драго што смо се определили сви заједно да коначно ове године вратимо чесму која се налази на главном градском Тргу на место где је заправо некада и била и да је вратимо у облик у коме је некада била. Она ће бити урадјена од материјала који ће стотинама година моћи да траје за разлику од ове старе чесме која је урадјена од пешчаника и ево већ је поприлично оронула, почела је да се крњи и представља помало и опасност за људе који је користе.

„Најрепрезентативнија чесма на Скверу ће бити како и треба да буде прикључена на артеску воду. Битна уштеда у води ће се оставривати јер од 1995.  или 1996. године до данас ми имамо као град огомне трошкове управо у водоводској води која 365 дана по 24 сата истиче данас. Уштеду ћемо остварити на још један начин, тако што ћемо новоизградјену чесму, практично њен одвод, повезати са фонтаном “Мајка и дете”, те ће артеска вода бити коришћена и за напајање фонтане што ће створити додатне уштеде у водоводској води. Значајно је рећи и то да ће новоизградјена чесма бити од монолитног блока белог мермера прошараног сивим пругама“. Истакао је  Александар Марјановић председник Удружења „За чесме“.

Реконструкција Чесме и фонтане на Скверу, само су почетак комплетне реконструкције читавог централног градског Трга. Конкурс за идејно решење биће објављен наредне године најавио је градоиначелник Ничић на данашњем скупу после кога је на Скверу одржана презентација идејног решења чесме која ће ускоро бити направљена.

Погледајте видео:

Преузето са: За медиа