15/09/2019

Ekološki trendovi u arhitekturi – Za eko s(a)vest

Sinoć je kod Tackove česme u Zaječaru, održan drugi od ukupno tri multimedijalna događaja u okviru projekta „ZA EKO S(A)VEST“ Udruženja „Za česme“. Tema je bila ekološki trendovi u arhitekturi, a na kraju je publika uživala u koncertu grupa Vacuum iz Zaječara i Good Ol’Bastards iz Knjaževca. Ovaj projekat podržava Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije.

Nakon Balta Berilovca gde je Udruženje „Za česme“ organizovalo prvu javnu tribinu o važnosti zaštite životne sredine, drugi događaj okupio je pobornike zdrave i očuvane prirode kod Tackove česme, jednog od mesta u gradu gde je izvor zdrave pijaće vode godinama sastajalište meštana iz okolinih ulica. Drugi multimedijalni događaj u okviru projekta ZA EKO S(A)VEST posvećen je bio arhitekturi i ekologiji pa je publika najpre pogledala film o ekološkim kućama iz serijala „Pogledaj oko sebe“ produkcije Za medija, u režiji nedavno preminulog autora Gorana Redžepija.

Zeleni krovovi ili krovne bašte kao arhitektonski detalj koji čini zelenu gradsku oazu idealnu za odmor i rekreaciju, bila je tema kraćeg izlaganja arhitekte Ivana Dojčinovića, kao jednog od primera spoja arhitekture i ekologije:

„Osim izuzetnih estetskih vrednosti, ovakvi prostori utiču i na poboljšanje mikroklime, utiču i na smanjenje buke i predstavljaju dobre gradske vizure. U stanovanju i korišćenju u druge svrhe utiču na estetsku vrednost ambijenta i samog objekta. Odaju utisak kvalitetnog životnog prostora, čineći spoj stambenog prostora sa delom prirodnog ambijenta. Pogodne su za uzgajanje pojedinih jestivih i začinskih biljaka po kriterijumima organske proizvodnje za lične potrebe. Takođe utiču na pročišćenje atmosferskih padavina i vazduha u neposrednoj blizini objekta i predstavljaju idealan prelaz eksterijera u enterijer i obrnuto. Zajedno sa objektom i prostorom odaju utisak komoditeta čime se povećava upotrebna vrednost prostora i vrednost na tržištu nekretnina.“

Udruženje „Za česme“ nastavilo je projekat s ciljem podizanja svesti građana o neophodnosti očuvanja prirodnih resursa oko nas, kaže Boban Pogarčić, predsednik UO Udruženja „Za česme“:

„Ovaj multimedijalni događaj na Tackovoj česmi je u sklopu realizacije projekta koji zajednički realizuje Udruženje ZA ČESME uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine. Projekat se zove ZA EKO S(A)VEST, a cilj je podizanje svesti stanovništva, a posebno mladih vezano za temu ekologije. Priprema se i treće događanje koje će biti na Trgu oslobođenja, krajem septembra ili početkom oktobra, tema će biti voda i česme u Zaječaru i tom prilikom ćemo imati prikazivanje jednog filma, nakon toga tribinu i opet nastup nekih bendova.“     

Multumedijalnom događaju u Zaječaru prisustvovali su i predstavnici Saveza mesnih zajednica sa Stare planine, čiji se pokret bori za trajnu obustavu izgradnje minihidrocentrala na staroplaninskim rekama, pa smo Milana Đorđevića iz Temske upitali šta je novo po ovom pitanju:

„Pre pet-šest dana investitor za derivacionu hidroelektranu Topli Do 1 najavio je svoj dolazak sa neurednim papirima, na to su reagovali sami meštani, postavili su blokade i straže u Toplom Dolu i tako je investitor sprečen da otpočne nelegalnu izgradnju derivacionih hidroelektrana. Naš zahtev je da to mora da se zaustavi, odnosno potpuna zabrana izgradnje mini hidrocentrala na Staroj planini.“    

U muzičkom delu programa kod Tackove česme publika je najpre uživala u autorskim kompozicijama zaječarskog sastava VACUM. Nakon njih nastupili su gosti iz Knjaževca – sastav Good Ol’Bastards iz Knjaževca.

 

Ministarstvo zaštite životne sredine

Mišljenja i stavovi izraženi u prilogu isključiva su odgovornost autora i njegovih saradnika i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Ministrstva zaštite životne sredine.

Preuzeto sa: Za media