д/м/2019

Еколошки трендови у архитектури – За еко с(а)вест

Синоћ је код Тацкове чесме у Зајечару, одржан други од укупно три мултимедијална догађаја у оквиру пројекта „ЗА ЕКО С(А)ВЕСТ“ Удружења „За чесме“. Тема је била еколошки трендови у архитектури, а на крају је публика уживала у концерту група Вацуум из Зајечара и Гоод Ол’Бастардс из Књажевца. Овај пројекат подржава Министарство заштите животне средине Републике Србије.

Након Балта Бериловца где је Удружење „За чесме“ организовало прву јавну трибину о важности заштите животне средине, други догађај окупио је поборнике здраве и очуване природе код Тацкове чесме, једног од места у граду где је извор здраве пијаће воде годинама састајалиште мештана из околиних улица. Други мултимедијални догађај у оквиру пројекта ЗА ЕКО С(А)ВЕСТ посвећен је био архитектури и екологији па је публика најпре погледала филм о еколошким кућама из серијала „Погледај око себе“ продукције За медија, у режији недавно преминулог аутора Горана Реџепија.

Зелени кровови или кровне баште као архитектонски детаљ који чини зелену градску оазу идеалну за одмор и рекреацију, била је тема краћег излагања архитекте Ивана Дојчиновића, као једног од примера споја архитектуре и екологије:

„Осим изузетних естетских вредности, овакви простори утичу и на побољшање микроклиме, утичу и на смањење буке и представљају добре градске визуре. У становању и коришћењу у друге сврхе утичу на естетску вредност амбијента и самог објекта. Одају утисак квалитетног животног простора, чинећи спој стамбеног простора са делом природног амбијента. Погодне су за узгајање појединих јестивих и зачинских биљака по критеријумима органске производње за личне потребе. Такође утичу на прочишћење атмосферских падавина и ваздуха у непосредној близини објекта и представљају идеалан прелаз екстеријера у ентеријер и обрнуто. Заједно са објектом и простором одају утисак комодитета чиме се повећава употребна вредност простора и вредност на тржишту некретнина.“

Удружење „За чесме“ наставило је пројекат с циљем подизања свести грађана о неопходности очувања природних ресурса око нас, каже Бобан Погарчић, председник УО Удружења „За чесме“:

„Овај мултимедијални догађај на Тацковој чесми је у склопу реализације пројекта који заједнички реализује Удружење ЗА ЧЕСМЕ уз подршку Министарства заштите животне средине. Пројекат се зове ЗА ЕКО С(А)ВЕСТ, а циљ је подизање свести становништва, а посебно младих везано за тему екологије. Припрема се и треће догађање које ће бити на Тргу ослобођења, крајем септембра или почетком октобра, тема ће бити вода и чесме у Зајечару и том приликом ћемо имати приказивање једног филма, након тога трибину и опет наступ неких бендова.“     

Мултумедијалном догађају у Зајечару присуствовали су и представници Савеза месних заједница са Старе планине, чији се покрет бори за трајну обуставу изградње минихидроцентрала на старопланинским рекама, па смо Милана Ђорђевића из Темске упитали шта је ново по овом питању:

„Пре пет-шест дана инвеститор за деривациону хидроелектрану Топли До 1 најавио је свој долазак са неуредним папирима, на то су реаговали сами мештани, поставили су блокаде и страже у Топлом Долу и тако је инвеститор спречен да отпочне нелегалну изградњу деривационих хидроелектрана. Наш захтев је да то мора да се заустави, односно потпуна забрана изградње мини хидроцентрала на Старој планини.“    

У музичком делу програма код Тацкове чесме публика је најпре уживала у ауторским композицијама зајечарског састава ВАЦУМ. Након њих наступили су гости из Књажевца – састав Гоод Ол’Бастардс из Књажевца.

 

Министарство заштите животне средине

Мишљења и ставови изражени у прилогу искључива су одговорност аутора и његових сарадника и не представљају нужно званичан став Министрства заштите животне средине.

Преузето са: За медиа