10/10/2020

Udruženje “Za česme” uručilo poklon – umetničku sliku, osuđenom vlasniku hotela Toplici Mitroviću. Policija zapretila sudom ekipi “Za media” zbog snimanja na javnom mestu!? (VIDEO)

Udruženje “Za česme” organizovalo je danas u centru Zaječara dvočasovni program i upoznalo javnost sa završenim sudskim postupkom, kojim je vlasnik hotela “Srbija Tis” Toplica Mitrović osuđen za oštećenje životne sredine. Naime, Osnovni sud u Zaječaru je nakon trogodišnjeg sudskog postupka doneo presudu da je Toplica Mitrović kriv jer je njegova bušotina napravljena zbog sistema za grejanje, izazvala presušivanje pojedinih česama i poremećaj podzemnih voda na širem području.

Današnji program započeo je izložbom slika i crteža nastalih tokom sudskog procesa, kome su osim članova Udruženja “Za česme” i zainteresovane javnosti, prisustvovali zaječarski umetnici Dušanka Matić i Zoran Cvetković. Oni su na svoj umetnički način preneli atmosferu iz sudnice i naslikali portrete aktera u postupku. Zaječarci su sa zanimanjem razgledali radove i prokomentarisali presudu:

Predsednik Udruženja “Za česme” Aleksandar Marjanović, obraćajući se okupljenima na skveru, podsetio je na petogodišnju borbu Udruženja i građana Zaječara u odbrani arteskih česama. On je rekao da ovom presudom nije završena borba da se česme i trajno zaštite, kako niko u budućnosti ne bi mogao da učini nešto slično i ugrozi ih:

Boban Pogarčić, član Udruženja “Za česme” komentarišući presudu kojom je Toplica Mitrović osuđen na 6 meseci zatvora, uslovno dve godine, naglasio je da je presuda blaga, ali uzimajući u obzir da je prva u istoriji pravosuđa za krivično delo oštećenje životne sredine, predstavlja dobar osnov i potencijal da se borba za zaštitu česama nastavi i dalje. Takođe, Pogarčić je najavio da će Udruženje „Za česme“ i Grad Zaječar pokrenuti postupak za naknadu nastale štete, zatim da će dostaviti presudu državnim organima koji posluju s hotelom jer je prema Zakonu o javnim nabavkama kršenje propisa iz oblasti zaštite životne sredine diskvalifikujući faktor, a pozvao je i privatne društveno odgovorne kompanije, poput Hajnekena, da preispitaju oglašavanje na objektu hotela čiji je vlasnik i zastupnik osuđen za oštećenje životne sredine. Kao najvažnije, Pogarčić ističe da Ministarstvo rudarstva i energetike odbije zahtev hotela da ponovo buši 6 arteskih bunara:

Nakon konferencije, predstavnici Udruženja “Za česme”, poklon sliku – ulje na platnu sa portretima vlasnika hotela Srbija Tis, pokušali su da uruče vlasnicima hotela, uz obrazloženje da ih ovim simboličnim poklonom podsećaju da ne ponove krivično delo i odustanu od novog zahteva, za novih šest bušotina, koji su podneli Ministarstvu rudarstva i energetike:

Budući da niko nije izašao da primi poklon, slika je ostavljena ispred samog ulaza u hotel, a ubrzo je unutra uneo osuđeni Toplica Mitrović:

Odmah nakon toga je na lice mesta stigla i policijska patrola koja je nakon razgovora sa vlasnicima hotela, od predsednika Udruženja “Za česme” Aleksandra Marjanovića zatražila da da izjavu, međutim, čim su prišle kamere, odustali su od te namere i zapretili našoj ekipi da ćemo završiti na sudu zbog toga što ih snimamo. Na naše institiranje da nam kažu koji smo propis prekršili, nisu znali da nam daju odgovor:

Današnja izložba slika i konferencija za novinare, biće deo dokumentarnog filma “SUD”, u koprodukciji Udruženja “Za česme” i Produkcije “Za medija”, a koji se bavi sudskim postupkom i posledicama po vlasnika hotela “Srbija Tis” Toplice Mitrovića nakon izricanja prve presude u Srbiji za krivično delo oštećenje životne sredine. Ovaj film sufinansira Ministarstvo zaštite životne sredine, a gledaoci će imati priliku da ga pogledaju krajem decembra ove godine.

Preuzeto sa: Za media