д/м/2020

Удружење “За чесме” уручило поклон – уметничку слику, осуђеном власнику хотела Топлици Митровићу. Полиција запретила судом екипи “За медиа” због снимања на јавном месту!? (ВИДЕО)

Удружење “За чесме” организовало је данас у центру Зајечара двочасовни програм и упознало јавност са завршеним судским поступком, којим је власник хотела “Србија Тис” Топлица Митровић осуђен за оштећење животне средине. Наиме, Основни суд у Зајечару је након трогодишњег судског поступка донео пресуду да је Топлица Митровић крив јер је његова бушотина направљена због система за грејање, изазвала пресушивање појединих чесама и поремећај поѕемних вода на ширем подручју.

Данашњи програм започео је изложбом слика и цртежа насталих током судског процеса, коме су осим чланова Удружења “За чесме” и заинтересоване јавности, присуствовали зајечарски уметници Душанка Матић и Зоран Цветковић. Они су на свој уметнички начин пренели атмосферу из суднице и насликали портрете актера у поступку. Зајечарци су са занимањем разгледали радове и прокоментарисали пресуду:

Председник Удружења “За чесме” Александар Марјановић, обраћајући се окупљенима на скверу, подсетио је на петогодишњу борбу Удружења и грађана Зајечара у одбрани артеских чесама. Он је рекао да овом пресудом није завршена борба да се чесме и трајно заштите, како нико у будућности не би могао да учини нешто слично и угрози их:

Бобан Погарчић, члан Удружења “За чесме” коментаришући пресуду којом је Топлица Митровић осуђен на 6 месеци затвора, условно две године, нагласио је да је пресуда блага, али узимајући у обзир да је прва у историји правосуђа за кривично дело оштећење животне средине, представља добар основ и потенцијал да се борба за заштиту чесама настави и даље. Такође, Погарчић је најавио да ће Удружење „За чесме“ и Град Зајечар покренути поступак за накнаду настале штете, затим да ће доставити пресуду државним органима који послују с хотелом јер је према Закону о јавним набавкама кршење прописа из области заштите животне средине дисквалификујући фактор, а позвао је и приватне друштвено одговорне компаније, попут Хајнекена, да преиспитају оглашавање на објекту хотела чији је власник и заступник осуђен за оштећење животне средине. Као најважније, Погарчић истиче да Министарство рударства и енергетике одбије захтев хотела да поново буши 6 артеских бунара:

Након конференције, представници Удружења “За чесме”, поклон слику – уље на платну са портретима власника хотела Србија Тис, покушали су да уруче власницима хотела, уз образложење да их овим симболичним поклоном подсећају да не понове кривично дело и одустану од новог захтева, за нових шест бушотина, који су поднели Министарству рударства и енергетике:

Будући да нико није изашао да прими поклон, слика је остављена испред самог улаза у хотел, а убрзо је унутра унео осуђени Топлица Митровић:

Одмах након тога је на лице места стигла и полицијска патрола која је након разговора са власницима хотела, од председника Удружења “За чесме” Александра Марјановића затражила да да изјаву, међутим, чим су пришле камере, одустали су од те намере и запретили нашој екипи да ћемо завршити на суду због тога што их снимамо. На наше инститирање да нам кажу који смо пропис прекршили, нису знали да нам дају одговор:

Данашња изложба слика и конференција за новинаре, биће део документарног филма “СУД”, у копродукцији Удружења “За чесме” и Продукције “За медија”, а који се бави судским поступком и последицама по власника хотела “Србија Тис” Топлице Митровића након изрицања прве пресуде у Србији за кривично дело оштећење животне средине. Овај филм суфинансира Министарство заштите животне средине, а гледаоци ће имати прилику да га погледају крајем децембра ове године.

Преузето са: За медиа