28/12/2020

ZAVRŠEN DOKUMENTARNI FILM „SUD“ KOJI JE PRATIO KRIVIČNI POSTUPAK VOĐEN PROTIV VLASNIKA HOTELA „SRBIJA TIS“ ZBOG PRESUŠIVANJA VIŠE ARTESKIH ČESAMA U ZAJEČARU (VIDEO)

Udruženje “Za česme” i produkcija Za media su proteklog vikenda završili dokumentarni film „Sud“, o prvom krivičnom postupku u istoriji domaćeg pravosuđa koji je vođen zbog krivičnog dela „Oštećenje životne sredine“. Zapravo u pitanju je nastavak višestruko nagrađivanog filma „Kap“, u kome su istraženi razlozi presušivanja arteskih česmi u Zaječaru, dok se film „Sud“, bavi tokom krivičnog postupka i efektima prve krivične osude koja je izrečena vlasniku hotela “Srbija TIS” Toplici Mitroviću.

Aleksandar Marjanović, predsednik Udruženja „Za česme“ i producent filma „Sud“, kaže da film obuhvata period duži od pet godina, od marta 2015. godine kada je podneta krivična prijava protiv vlasnika hotela “Srbija TIS”, pa do izricanja pravosnažne presude u tom slučaju. Film traje 30 minuta i urađen je na vrlo visokom produkcionom nivou, što možemo zahvaliti činjenici da je sufinansiran sredstvima Ministarstva zaštite životne sredine, koje je na ovogodišnjem konkursu podržalo naš projekat „Sud“.

Prema rečima Dušana Vojvodića, scenariste i koreditelja filma, bio je veliki izazov prikazati dešavanja u sudnici jer tamo nije dozvoljeno snimanje, ali smo to uspeli da ilustrujemo zahvaljujući crtežima dvoje zaječarskih umetnika koji su zajedno sa ekipom filma pratili ceo krivični postuk i na svojim crtežima i slikama beležili atmosferu i ključne trenutke. Film „Sud“, prikazuje značajan pomak u našoj zemlji, načinjen donošenjem prve krivične presude za krivično delo oštećenje životne sredine, ali i ukazuje na apsurd, da i pored toga nema konkretnih sankcija za osuđenog Toplicu Mitrovića, kao i da je u Sbiji i dalje ključna karika zaštite prirodnih bogatstava zapravo građanski aktivizam…

Premijera filma „Sud“ će biti organizovana u Zaječaru čim epidemološki uslovi to budu dozvolili, a zatim će film biti prikazan na domaćim i stranim festivalima, kao i u sredstvima javnog informisanja, kažu iz Udruženja „Za česme“.

 

Preuzeto sa: Zamedia