д/м/2020

ЗАВРШЕН ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ „СУД“ КОЈИ ЈЕ ПРАТИО КРИВИЧНИ ПОСТУПАК ВОЂЕН ПРОТИВ ВЛАСНИКА ХОТЕЛА „СРБИЈА ТИС“ ЗБОГ ПРЕСУШИВАЊА ВИШЕ АРТЕСКИХ ЧЕСАМА У ЗАЈЕЧАРУ (ВИДЕО)

Удружење “За чесме” и продукција За медиа су протеклог викенда завршили документарни филм „Суд“, о првом кривичном поступку у историји домаћег правосуђа који је вођен због кривичног дела „Оштећење животне средине“. Заправо у питању је наставак вишеструко награђиваног филма „Кап“, у коме су истражени разлози пресушивања артеских чесми у Зајечару, док се филм „Суд“, бави током кривичног поступка и ефектима прве кривичне осуде која је изречена власнику хотела “Србија ТИС” Топлици Митровићу.

Александар Марјановић, председник Удружења „За чесме“ и продуцент филма „Суд“, каже да филм обухвата период дужи од пет година, од марта 2015. године када је поднета кривична пријава против власника хотела “Србија ТИС”, па до изрицања правоснажне пресуде у том случају. Филм траје 30 минута и урађен је на врло високом продукционом нивоу, што можемо захвалити чињеници да је суфинансиран средствима Министарства заштите животне средине, које је на овогодишњем конкурсу подржало наш пројекат „Суд“.

Према речима Душана Војводића, сценаристе и коредитеља филма, био је велики изазов приказати дешавања у судници јер тамо није дозвољено снимање, али смо то успели да илуструјемо захваљујући цртежима двоје зајечарских уметника који су заједно са екипом филма пратили цео кривични постук и на својим цртежима и сликама бележили атмосферу и кључне тренутке. Филм „Суд“, приказује значајан помак у нашој земљи, начињен доношењем прве кривичне пресуде за кривично дело оштећење животне средине, али и указује на апсурд, да и поред тога нема конкретних санкција за осуђеног Топлицу Митровића, као и да је у Сбији и даље кључна карика заштите природних богатстава заправо грађански активизам…

Премијера филма „Суд“ ће бити организована у Зајечару чим епидемолошки услови то буду дозволили, а затим ће филм бити приказан на домаћим и страним фестивалима, као и у средствима јавног информисања, кажу из Удружења „За чесме“.

 

Преузето са: Замедиа