д/м/2022

Емисија “Еколошки сат” о равнотежи између економије и екологије у рударском Бору (ВИДЕО)

Тема прве од укупно 12 емисија “Еколошки сат”, која је реализована у оквиру пројекта “Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини”, била је одрживост “зеленог рударења”. Пројекат финансира Делегација ЕУ у Србији, а реализују Удружење “За Чесме”, “Друштво младих истраживача” Бор, Градска читаоница “Европа” Бор и Дечији центар Зајечар.

О теми “Зеленог рударства” у емисији су говорили Драган Ранђеловић и Топлица Марјановић из “Друштва младих истраживача” Бор, који се већ дуги низ година кроз невладин сектор боре за очување здраве животне средине у условима рударења у Бору и околини.

Како су истакли, пре 40-ак година, као пионири у еколошким активностима, били су сконцентрисани на два нивоа, такозвану црну еколошку тачку и загађења која проузрокује рударска металургија и на “зелени прстен Бора” очување природе и околине.

“Највећи проблем у Бору и сада је загађење ваздуха сумпор диоксидом, који утиче пре свега на здравље људи, на биодиверзитет, квалитет воде и земљишта, па се осим залагања за чистији ваздух у Бору, данас много више залажемо за очување чисте воде, тла, управљање отпадом, али пре свега и укључивање грађана у процесе доношења одлука у оним секторима који се тичу очувања њиховог здравља од загађења”, рекао је Топлица Марјановић.

Две главне методе спровођења реформе “зеленог рударства” су владавина права и примена иновативних технологија. Које технологије и које методе рударења применити, сада је најважније питање за одрживост заједнице у условима експанзије рударења у Бору и Тимочкој крајини, истакли су гости емисије.

Ова емисија је произведена у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај емисије је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.