д/м/2022

Први циклус узорковања и анализе површинских вода у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој крајини“ (ВИДЕО)

Један од основних циљева пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“, који финансира Европска унија, а реализује Удружење „За чесме“ са партнерским организацијама, је утврђивање постојећег стања животне средине и праћење утицаја даљег рударења на квалитет животне средине. У том циљу обављено је прво од четири циклуса мерења квалитета површинских вода, седимената и ихтио фауне (риба) из неколико водотокова око Бора и Зајечара (Брестовачка река, Борска река, Црни Тимок, Велики Тимок).

Према речима Бобана Погарчића узорковање и резултате анализа доставиће Удружењу „За чесме“ референтна лабораторија „Анахем“ из Београда, која има дугогодишње искуство, између осталог, у испитивању загађења воде и земљишта.

„Узорци се узимају са 10 локација, почев од Брестовачке реке, односно улива канала отпадних вода из новог рудника „Чукару Пеки“ у Брестовачку реку, затим њено ушће у Црни Тимок, па Црни Тимок овде у Зајечару на Поповој плажи, затим Борска река, такође на два места: на месту улива отпадних вода из Града Бора и месту где се ова река улива у Црни Тимок, затим низводно код хидроелектране Соколовица испитујемо још два места и ушће Великог Тимока у Дунав. Осим тога узорковање се ради на Малом Пеку, Великом Пеку и Пеку.“

Према речима Погарчића, осим стандардних анализа које се иначе раде, а подразумевају физичко-хемијске и бактериолошке параметре вода, сада се раде и анализе на тешке метале и живу, како би се утврдио утицај новог рудника на статус површинских вода, ихтиофауне и седимената.

„У току трајања пројекта је предвиђено да имамо укупно четири циклуса, дакле кад је низак водостај и када је висок, тако да ће и током 2023. бити обављена још два циклуса узорковања и анализа свих ових параметара.“

Према нашим сазнањима, додаје Бобан Погарчић, до сада нису рађене овакве анализе, поготову не ради информисања грађана, што је наш циљ да грађани могу сазнати да ли их има и колико је загађење река у њиховом окружењу.

„Град Зајечар је до сада мерио нека места која су летња купалишта (Вањин јаз, Попова плажа, Рготско језеро) и то према правилнику о квалитету вода, односно физичко-хемијске и бактериолошке параметре квалитета. Ово ће бити нешто шире анализе, а иначе у току је израда плана и програма мерења статуса површинских вода, тако да ће се нека места узорковања из нашег пројекта поклопити са градским, па ћемо имати неке упоредиве резултате што се тиче тог квалитета.”

Сви резултати мерења биће објављени на сајту http://www.ekoloskiodgovor.rs где постоји одељак база података, са годином, мерним местом и анализом било да је то вода или квалитет ваздуха.

До краја ове године, када буде виши водостај, биће обављен још један овогодишњи циклус узорковања и анализе.

Удружење „За чесме“
www.зацесме.рс

Овај текст је произведен у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај текста је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.