д/м/2022

Након дописа Удружења “За чесме” надлежним службама, обустављени радови на изградњи поѕемног контејнера поред артеске чесме на углу Дубровачке и улице Зорана Радмиловића (ВИДЕО)

Ових дана станари Дубровачке и улице Зорана Радмиловића у Зајечару, били су најблаже речено изненађени када су видели да се у непосредној близини чесме на углу ових улица копа удубљење за поѕемне контејнере. Чланови Удружења “За чесме” били су такође изненађени оваквом одлуком градских служби, али су и хитно реаговали јер би такав објекат за одлагање смећа у будућности и те како могао да доведе до загађења артеске воде која овде непрестано тече близу једног века.

Зато је реакција била хитна. Иако су градске службе ову локацију одабрале примењујући пропис који каже да се контејнери могу поставити на раздаљини од 3 до 5 метара од водоизворишта, Бобан Погарчић из Удружења “За чесме” и председавајући Радне групе за спровођење Споразума за очување, легализацију, ревитализацију и заштиту артеских чесама, подсетио је да се у члану 6 тог Споразуме каже да је у непосредној близини чесама забрањена било каква активност која може оштетити, угрозити, односно загадити јавне артеске чесме. Зато је послат допис надлежним службама да се радови обуставе:

Реаговање Удружења “За чесме” и Радне групе за спровођење Споразума за очување, легализацију, ревитализацију и заштиту артеских чесама дало је резултате, потврдили су нам из Одељења за комуналну милицију и инспекцијске послове. Све ће бити враћено у првобитно стање, и пронађена друга локација за контејнере:

Реаговало се на време и спречена је могућност да се у будућности загади једна од 30-ак чесама у Зајечару које још имају воду и које и Град Зајечар сада третира као природно добро од изузетног значаја. Циљ Удружења “За чесме” је да се зајечарске артеске чесме брендирају и да постану део туристичке понуде града. Артеска чесма на углу Дубровачке и улице Зорана Радмиловића је такође планирана да ускоро буде реконструисана и ревитализована, али и уређена њена непосредна околина да и даље буде место окупљања и коришћења артеске воде.

Извор: Замедиа

Овај медијски садржај је произведен у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Медијски садржај је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.