д/м/2022

Емисија “Еколошки сат” о озакоњењу и легализацији зајечарских артеских чесама (ВИДЕО)

Тема најновије емисије “Еколошки сат” биле су активности Удружења “За чесме” на озакоњењу и легализацији јавних артеских чесама у Зајечару. У емисији су говорили Бобан Погарчић, председник Удружења “За чесме” и Никола Шарчевић, хидрогеолог и члан Удружења “За чесме”.

Емисија “Еколошки сат” је део пројекта “Еколошки одговор у Тимочкој крајини”, који финансира ЕУ, а спроводи Удружење “За чесме” заједно са партнерским организацијама из Бора и Зајечара.

Једна од последњих активности Удружења “За чесме” је спречавање изградње поѕемних контејнера у непосредној близини “Милошевићеве чесме” на углу Дубровачке и улице Зорана Радмиловића. Након дописа и реакције Удружења и Радне групе за праћење реализације Споразума за очување, легализацију, ревитализацију и заштиту артеских чесама, обустављени су радови на изградњи поѕемног контејнера поред артеске чесме, а надлежне градске службе ће простор код чесме вратити у пређашње стање. Председник Удружења “За чесме” и председавајући Радне групе Бобан Погарчић похвалио је комуналну инспекцију и ЈКСП “Зајечар” на брзој реакцији и уважавању примедби Удружења, али и многих грађана који живе у околини чесме, да је санитарно небезбедна локација за поѕемне контејнере јер би протоком година могла да изазове загађење воде на чесми.

Овај последњи догађај био је повод да се у емисији говори о предстојећем озакоњењу и легализацији зајечарских артеских чесама за које се последњих година залаже Удружење “За чесме” које је и основано 2015. године ради њихове заштите од пресушивања које је изазвала бушотина Хотела “Србија-Тис”. Наиме, тада је уз помоћ многих грађана, Удружење успело да трајно обустави рад топлотних пумпи у Хотелу које су изазвале пресушивање неколико чесама, а власник хотела је након судског процеса условно осуђен за кривично дело оштећење животне средине, подсетили су гости емисије “Еколошки сат”.

Како су нагласили, ускоро се од Министарства рударства и енергетике очекује прихватање и потврда елабората о резервама зајечарског поѕемног водног ресурса, што ће бити основ за даље активности на озакоњењу и легализацији свих 40 тренутно активних артеских чесама. Тада ће бити могуће израдити и елаборат о зонама санитарне заштите чесама, којим ће бити спречене овакве ситуације као недавна са “Милошевићевом чесмом”. Тако ће Зајечар бити први град у Србији који ће имати власништво над водним ресурима и чесме ће бити заштићене законски. То је крајњи циљ Удружења “За чесме” и Града Зајечара и досадашња добра сарадња води ка томе, а пут није нимало лак и брз, објаснили су Бобан Погарчић и Никола Шарчевић гостујући у емисији “Еколошки сат”.

Такође, осим озакоњења следи реконструкција и ревитализација и наѕемних и поѕемних конструкција чесама од којих су неке старе више од 100 година, и прилично су девастиране, јер након изградње нико није водио рачуна о њиховом одржавању.

Зајечарске артеске чесме могу постати бренд овог града и културно-историјски и туристички потенцијал за будућност, закључили су гости емисије.

Ова емисија је произведена у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај емисије је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.