08/11/2022

Ministarstvo rudarstva i energetike stvorilo uslove za uništavanje arteskih česama – najvećeg dobra Zaječara (VIDEO)

Višegodišnji napori Udruženja “Za česme” i Grada Zaječara da se zaječarske arteske česme ozakone i legalizuju kao najveće prirodno dobro našeg grada, dovedeno je u pitanje nedavnim rešenjem Ministarstva rudarstva i energetike, koje je overilo rezerve vode na osam česama u gradu, a njihovu vodu svrstalo u kategoriju tehničke vode. Ovim povodom u Udruženju “Za česme” danas je održana konferencija za novinare, u okviru realizacije projekta “Ekološki odgovor u Timočkoj Krajini” koji finansira EU, a realizuju Udruženje “Za česme” i partnerske organizacije iz Bora i Zaječara.

Predstavnici Udruženja “Za česme” sazvali su konferenciju za novinare kako bi javnost bila obaveštena da ovim česme ne da nisu zaštićene, već je njihova sudbina ugrožena, jer bi, na primer, svako buduće rudarsko istraživanje moglo biti odobreno, jer prema ovom Rešenju ne bi bilo štete na dubinskim vodama, s obzirom da je proglašena za tehničku. Ovim je anuliran ceo dosadašnji petogodišnji rad na legalizaciji i zaštiti česama, rekao je Boban Pogarčić, predsednik Udruženja “Za česme”:

“Pre pet godina Udruženje “Za česme” i Grad Zaječar ušli su u proces ozakonjenja arteskih česama i plan je bio da se zaštiti ceo vodoizdan u Zaječaru, odnosno najveće blago Zaječara – dubinska pijaća voda. Međutim, nakon gotovo pet godina opsežnih radova na izradi elaborata, istraživanja i mukotrpne procedure kroz koje je prošao naš grad, stiglo je nedavno rešenje Ministarstva rudarstva i energetike da se overavaju rezerve podzemnih voda na samo 8 česama u Zaječaru i da se voda stavlja u kategoriju tehničke vode.”

“Rešenje je praktično nezakonito”, rekao je Pogarčić, “zato što Pravilnik o kategorizaciji podzemnih voda ne prepoznaje kategoriju tehničke vode, već su osnovne tri kategorije: pitka, termomineralna i mineralna. Znači ovim rešenjem Ministarstva ove naše arteske vode su svrstane u nepostojeću kategoriju.”

U pouci o pravnom leku protiv ovog Rešenja o utvrđivanju i overi razvrstanih rezervi podzemnih voda Grada Zaječara se ne može uložiti žalba, već se može pokrenuti postupak pred Upravnim sudom. Radna grupa pri Gradskoj upravi koja se bavi arteskim česmama i odnedavno i kvalitetom vazduha, će se sastati narednih dana kako bi pokrenula postupak pravne analize i tužbe na ovo Rešenje.

“Ono što ovaj slučaj čini drugačijim od svih ostalih u Srbiji je to što mi imamo direktno partnerstvo sa lokalnom samoupravom”, rekao je novinar i član Udruženja “Za česme” Dušan Vojvodić.

 

“Značaj zaječarskih česama je prepoznala lokalna samouprava. Mi smo došli do toga da je izglasana i odluka o zaštiti česama kao najvećeg dobra Grada Zaječara. Grad Zaječar se odgovorno ponašao u prethodnom periodu i sve učinio po zakonu da česme stavi pod zaštitu. Nažalost, očigledno su sile koje se bave tim interesima iznad uticaja lokalne samouprave, odnosno mi se vraćamo na Ministarstvo rudarstva i energetike. Nije ovo prvi put da mi dobijamo rešenja koja nisu u saglasnosti sa realnošću i zdravim razumom. To može da se objasni na samo dva načina; ili je u pitanju korupcija ili su ti ljudi koji su doneli to Rešenje nemaju poslovnu sposobnost. Da li je voda na zaječarskim česmama za piće je toliko očigledno da se o tome ne treba raspravljati, iza nas je samo 100 godina upotrebe pijaće vode i jedno 30-40 godina merenja i analiza zaječarskog Zavoda za javno zdravlje.“

Mi smo jedini grad u Evropi koji ima takvo blago, zdravu artesku pijaću vodu koja dolazi iz vodoizdana na koji nema uticaj spoljna sredina. To je najveća blagodat grada koja nema cenu, niti postoji način da se ona nadoknadi ako je izgubimo, zaključeno je na konferenciji za novinare.

Preuzeto sa: Zamedia

Ovaj medijski sadržaj je proizveden u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Medijski sadržaj je isključiva odgovornost navedenih udruženja i nužno ne odražava stavove Evropske unije.