29/11/2022

Kompanija Ziđin minimalno kažnjena zbog početka radova na topionici bez neophodnih ekoloških saglasnosti i dozvola (VIDEO)

Po prijavi Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), kompanija “Ziđin Bor Koper” kažnjena je sa ukupno 450.000 dinara, jer je izgradnju i radove na proširenju topionice bakra u Boru započela bez saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu i zbog sprovođenja aktivnosti bez integrisane dozvole. Ovako niskim novčanim kaznama dovodi se u pitanje njihova svrsishodnost, smatraju ekološki aktivisti, jer je očigledno da ovakve kazne ne odvraćaju kompanije od ponavljanja dela, naprotiv, motivišu ih da nastave sa nezakonitom i štetnom praksom.

Preuzeto sa: Zamedia

Ovaj medijski sadržaj je proizveden u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Medijski sadržaj je isključiva odgovornost navedenih udruženja i nužno ne odražava stavove Evropske unije.