23/12/2022

Podnete krivične prijave zbog presušivanja više arteskih česama u Kotlujevcu. Oglasio se i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić

Aktivisti Udruženja “Za česme” podneli su 21. decembra 2022. godine krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Zaječaru zbog presušivanja arteskih česama u Kotlujevcu, kao posledicu izgradnje arteske bušotine. Nakon toga se oglasio i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić i rekao da će se arteske česme čuvati kao najveće blago ovog grada.

Predstavnici Udruženja “Za česme”, 21. decembra 2022. godine, su Osnovnom tužilaštvu u Zaječaru podneli krivične prijave zbog presušivanja arteskih česama u naselju Kotlujevac. Inače, ovo je nije prvi put da aktivisti Udruženja podnose krivične prijave zbog presušivanja česama, a gotovo identična situacija se dogodila 2015. Godine, kada su presušile česme u centru grada zbog izgradnje arteske bušotine na parkingu hotela Srbija TIS. Ova dva slučaja povezuje mnogo toga, od nepostupanja nadležnih inspekcija, pa do istog izvođača radova Dušana Stojanovića, koji je ovog puta bunar nelegalno izgradio u svom dvorištu, rekao je predsednik Udruženja “Za česme” Boban Pogarčić:
“Udruženje Za česme je upravo podnelo krivičnu prijavu protiv investitora Dušana Stojanovića koji je izgradio nezakoniti bunar u Kotlujevcu, ali smo podneli i krivičnu prijavu i protiv komunalne milicije i inspektora koji nisu postupali u ovom slučaju u skladu sa zakonom i odlukama Grada Zaječara, tako da sada imamo situaciju da sve ono što nam se dešavalo pre sedam godina se ponovilo što se tiče arteskih česama u Zaječaru.“
O aktuelnom slučaju presušivanja arteskih česama oglasio se i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić i prokomentarisao nepostupanje gradskih inspeklcijskih službi:
“Nakon informacija koje su se pojavile u medijima odmah sam reagovao i pozvao ih da im ukažem na to da ako se pokaže da nisu dobro radili, da će snositi odgovornost za nepostupanje, jer to jeste u mojoj nadležnosti i nadležnosti načelnika Gradske uprave. Insistiraću na tome da svako mora da odradi svoj deo posla, kako lokalni organi tako i republički. Dobio sam informaciju da će iz Ministarstva rudarstva i energetike doći geološki inspektor i da će proveriti i adekvatno sankcionisati one koji su i ako su prekršili zakon, posebno da će te sankcije biti adekvatne šteti koju su eventualno naneli, kako bi se i drugi odvratili da uništavaju nešto što je javno dobro.“

Na dve česme u naselju Ključ 3 i dalje nema vode, a u narednim danima se očekuje dolazak geološke inspekcije Ministarstva rudarstva i energetike, koja bi trebalo da utvrdi zakonitost izgradnje arteskog bunara, ali i njegove tehničke karakteristike, pre svega dubinu i broj vodonosnih horizonata sa kojih se nelegalna bušotina kaptira dubinskom vodom.

Udruženje „Za česme“
www.zacesme.rs

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost navedenih udruženja i nužno ne odražava stavove Evropske unije.