д/м/2022

Поднете кривичне пријаве због пресушивања више артеских чесама у Котлујевцу. Огласио се и градоначелник Зајечара Бошко Ничић

Активисти Удружења “За чесме” поднели су 21. децембра 2022. године кривичну пријаву Основном јавном тужилаштву у Зајечару због пресушивања артеских чесама у Котлујевцу, као последицу изградње артеске бушотине. Након тога се огласио и градоначелник Зајечара Бошко Ничић и рекао да ће се артеске чесме чувати као највеће благо овог града.

Представници Удружења “За чесме”, 21. децембра 2022. године, су Основном тужилаштву у Зајечару поднели кривичне пријаве због пресушивања артеских чесама у насељу Котлујевац. Иначе, ово је није први пут да активисти Удружења подносе кривичне пријаве због пресушивања чесама, а готово идентична ситуација се догодила 2015. Године, када су пресушиле чесме у центру града због изградње артеске бушотине на паркингу хотела Србија ТИС. Ова два случаја повезује много тога, од непоступања надлежних инспекција, па до истог извођача радова Душана Стојановића, који је овог пута бунар нелегално изградио у свом дворишту, рекао је председник Удружења “За чесме” Бобан Погарчић:
“Удружење За чесме је управо поднело кривичну пријаву против инвеститора Душана Стојановића који је изградио незаконити бунар у Котлујевцу, али смо поднели и кривичну пријаву и против комуналне милиције и инспектора који нису поступали у овом случају у складу са законом и одлукама Града Зајечара, тако да сада имамо ситуацију да све оно што нам се дешавало пре седам година се поновило што се тиче артеских чесама у Зајечару.“
О актуелном случају пресушивања артеских чесама огласио се и градоначелник Зајечара Бошко Ничић и прокоментарисао непоступање градских инспеклцијских служби:
“Након информација које су се појавиле у медијима одмах сам реаговао и позвао их да им укажем на то да ако се покаже да нису добро радили, да ће сносити одговорност за непоступање, јер то јесте у мојој надлежности и надлежности начелника Градске управе. Инсистираћу на томе да свако мора да одради свој део посла, како локални органи тако и републички. Добио сам информацију да ће из Министарства рударства и енергетике доћи геолошки инспектор и да ће проверити и адекватно санкционисати оне који су и ако су прекршили закон, посебно да ће те санкције бити адекватне штети коју су евентуално нанели, како би се и други одвратили да уништавају нешто што је јавно добро.“

На две чесме у насељу Кључ 3 и даље нема воде, а у наредним данима се очекује долазак геолошке инспекције Министарства рударства и енергетике, која би требало да утврди законитост изградње артеског бунара, али и његове техничке карактеристике, пре свега дубину и број водоносних хоризоната са којих се нелегална бушотина каптира дубинском водом.

Удружење „За чесме“
www.зацесме.рс

Овај текст је произведен у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај текста је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.