03/03/2023

Počeo rad na predstavi “Dečak iz vode” za Festivalsko veče u okviru projekta “Ekološki odgovor u Timočkoj Krajini” (VIDEO)

U “Dečijem centru” u Zaječaru ovih dana počele su pripreme za inkluzivnu predstavu “Dečak iz vode”. Tema predstave mladih članova “Dečijeg centra” i Udruženja “L- Down” je zagađenje vodnih resursa i kako se ona mogu sprečiti. Predstava će ovoga leta biti deo Festivala predviđenog projektom “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini”, koji realizuje Udruženje “Za česme” uz partnerske organizacije iz Bora i Zaječara, a finansira EU.

Prema rečima Selene Ristić, direktorke Dečijeg centra, ovogodišnja inkluzivna predstava je zapravo nastavak prošlogodišnje predstave “Pokloni udah” koja je avgusta 2022. bila prikazana na Festivalskoj večeri u Boru, kada je publika kroz prikaz mladih mogla da vidi posledice industrijskog zagađenja vazduha i način rešavanja problema kroz aktivizam mladih koji planetu nasleđuju od starijih.

“Dečak iz vode” bavi se problemom zagađenja vode u Timočkoj Krajini i ono na šta smo se mi bili fokusirali kroz radionice prethodnih meseci jeste istraživanje o tome na koji način i u kolikoj meri su zagađene vode, šta je to što ustvari zagađuje vodu, na koji način ona može da se prečišćava a to se ne radi; znači stvari koje su mogle da se preduzmu a ne preduzimaju se” – kaže Selena Ristić:

Scenario za predstavu je nastao zajedničkim radom kreativnih radionica “Dečijeg centra”, Udruženja “L-Down” i izvršne produkcije “Sigma Bor”.

Razvojem kritičkog mišljenja i uočavanja problema biće postignuta senzibilizacija za probleme zaštite životne sredine, istakla je Selena Ristić Vitomirović, što je i jedan od ciljeva projekta “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini”.

Planirano je da inkluzivna predstava “Dečak iz vode” bude premijerno izvedena na drugoj Festivalskoj večeri u Zaječaru, u okviru projekta, kada će publika moći da pogleda i reviju dokumentarnih filmova sa ekološkom tematikom i prisustvuje tribini o zaštiti vodnih resursa.

Udruženje „Za česme“
www.zacesme.rs

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost navedenih udruženja i nužno ne odražava stavove Evropske unije.