д/м/2023

Емисија “Еколошки сат”: Казне испод законског минимума за велике загађиваче (ВИДЕО)

У новој емисији “Еколошки сат” било је речи о судским процесима који се воде против страних компанија због загађења и оштећења животне средине, које је Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) покренуо у источној Србији. У емисији су говорили Мирко Поповић, програмски директор РЕРИ-ја и Љубица Вукчевић, адвокатица РЕРИ-ја. Емисија “Еколошки сат” је део пројекта “Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој крајини”, који суфинансира ЕУ, а спроводи Удружење “За чесме” заједно са партнерским организацијама из Бора и Зајечара.

На почетку емисије Мирко Поповић је представио Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) који је основан 2017. године као Удружење које окупља адвокате, правнике, стручњаке у области заштите животне средине, грађанске активисте…. односно једну посвећену групу људи која настоји да “правом штити право на животну средину”, што је неотуђиво право сваког од нас. “Наше право је да нас нико не угрожава, односно да не угрожава нашу животну средину”, рекао је Поповић, “затим, наше право је и да о томе будемо информисани, да учествујемо у доношењу одлука, прописа, планских докумената, али и да протествујемо када нам је животна средина угрожена.”

“Ми се налазимо у једној неравноправној борби, с једне стране имамо загађиваче попут Зи Ђина; једног од загађивача који се понаша као да не постоје правни оквири који их ограничавају. С друге стране, ми против себе, нажалост, имамо државу, односно оне појединце и органе који својим кршењем закона и нечињењем, злоупотребљавају институције. Ми покушавамо да радимо нешто што би у нормалном друштву требало да ради држава.”

Саговорници у емисији су поставили питања која и свесни и савесни грађани постављају…. Зашто држава и институције не штите реке, ваздух….? Зашто они не спречавају да се граде објекти без грађевинских дозвола или без студија о процени утицаја на животну средину?

Управо данас је пред Привредним судом у Зајечару било одржан главни претрес за привредни преступ у коме је окривљена борска компанија Зи Ђин за изградњу без потребних дозвола постројења за третман отпадних рудничких вода. Ово је, према речима адвокатице Љубице Вукчевић, већ шести или седми привредни преступ ове компаније за који је РЕРИ надлежном тужилаштву поднео кривичну пријаву са свим доказима да се радило незаконито:

“То постројење већ годину дана ради а бранили су се на начин да је реч о постројењу које је изграђено да заштити од загађења Кривељску реку, Тимок и Дунав све до Црног мора, а позадина је уствари сасвим друга, односно то је профит. Уз приказивање погрешног чињеничног стања, како је тај објекат било хитно градити како би се пречишћавале те отпадне воде да не би изазвале еколошку катастрофу, примарни циљ тог постројења је уствари да се из отпадних вода издваја што више бакра, односно увећање профита.”

Наводећи и друге примере где судови или одреде казну испод законског минимума за привредне преступе ове врсте или за загађење животне средине, гости емисије су истакли да до скоро код нас није ни постојала ова врста судске праксе и процесуирања правних лица за кривична дела, и да су ово за сада можда мали кораци, али уз упорност, веру и притисак јавности, надају се да ће доћи време када ће адекватне казне одвраћати загађиваче од таквих дела.

Ова емисија је произведена у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај емисије је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.