29/03/2023

Animirani film “Sivi dani” u produkciji Udruženja “Za česme” u takmičarskoj selekciji 70. Martovskog festivala

Animirani film “Sivi dani” nastao je po scenariju i u režiji Stevana Vojvodića, dok art dizajn potpisuje Ana Nedeljković. Izvršni producent je Milina Trišić, a film je produciralo Udruženje “Za česme” iz Zaječara. “Sivi dani” imaće večeras svoju svetsku premijeru na Martovskom festivalu – 70. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Film “Sivi dani” je u takmičarskom programu selekcije Animiranog filma sa još 10 ostvarenja ovog žanra, a biće prikazan večeras u 19 sati, u sali beogradskog Doma omladine “Amerikana”.

Tema ovog animiranog filma je život bolesnog dečaka u Boru, gradu sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji, i njegovo druženje sa pticom koja mu sleće na prozor i unosi malo radosti u njegove sive dane. Film “Sivi dani” je nastao 2022. godine, u okviru projekta “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini” koji sufinansira EU, a realizuje Udruženje “Za česme” sa partnerskim organizacijama iz Bora i Zaječara.

Martovski festival, jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, ove godine traje 6 dana (od 28. marta do 2. aprila) i biće u znaku velikog jubileja, obeležavanja 70 godina od osnivanja, kakvog do sada nije imao nijedan filmski festival u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji.

Tradicionalno predstavlja bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. U međunarodnom takmičarskom programu biće zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma.

Žiri ovogodišnjeg festivala, koji odlučuje o nagradama, radi u sastavu: Joško Marušić, filmski reditelj, scenarista, animator, karikaturista i profesor (Hrvatska), kao predsednik žirija; Želimir Gvardiol, filmski reditelj, scenarista i producent (Srbija); Narcisa Darijević Marković, filmska i televizijska rediteljka, scenaristkinja i profesorka (Srbija); Aleš Pavlin, filmski i televizijski producent i profesor (Slovenija) i Pjer Žalica, filmski i televizijski reditelj, scenarista i profesor (Bosna i Hercegovina).

Martovski festival tradicionalno je mesto susreta filmskih autora iz zemlje i inostranstva, producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca. To je mesto za promociju dokumentarnog, animiranog, kratkometražnog i eksperimentalnog filma, platforma za inspiraciju i razvoj novih ideja, kao i prilika za domaću publiku da pogleda uzbudljive, pažljivo odabrane aktuelne naslove, koje inače nema prilike da vidi u bioskopskoj ponudi.

Izvor: Zamedia