д/м/2023

У Основном суду у Бору и трећи пут одложено суђење Зиђину због загађења животне средине (ВИДЕО)

У Основном суду у Бору, данас је трећи пут одложено суђење против окривљених – компаније “Зиђин Цоопер Бор” и одговорног лица, по оптужном акту Основног јавног тужилаштва у Бору, за кривично дело Загађење животне средине.

И овога пута окривљени се није појавио на суђењу, а тужилаштво је предложило и судија прихватила да на следећем рочишту, које је заказано за 15. јун, окривљени буде приведен, рекла је у изјави за наш портал Љубица Вукчевић, адвокат РЕРИ-ја:

За данашње суђење била је заинтересована и јавност, односно еколошка удружења у Бору и Зајечару у оквиру пројекта “Еколошки одговор у Тимочкој крајини” који финансира ЕУ. Међутим јавности, али и нашем новинару, коме је пре два дана одобрено присуство, ни данас није било дозвољен улаз у судницу, како би чули због чега се одлаже суђење:

Подсећамо, овај поступак је покренут након кривичне пријаве РЕРИ-ја и доказног поступка у коме се компанија Зиђин означава као одговорна за загађење ваздуха. Због тога је надлежно тужилаштво у Бору подигло оптужни акт, против ове компаније и одговорног лица – законског заступника. Главни претрес је био прво заказан за 6. децембар прошле године, када је због службеног пута представника Зи ђина био одложен за 21. фебруар, а тада поново за 25. април. Нови термин да поступак коначно можда и почне пред судом је 15. јун.

 

Овај медијски садржај је произведен у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај текста је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.

Извор: Замедиа