д/м/2023

Емисија „Еколошки сат“: Активизам младих у очувању и заштити животне средене (ВИДЕО)

Део пројекта “Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини”, који уз финансијску подршку ЕУ реализују Удружење “За чесме” и партнерске организације из Зајечара и Бора, је и едукација младих о проблемима и решењима када је реч о заштити животне средине. Чланице “Дечијег центра” Зајечар Селена Ристић и Марија Себић гостовале су у емисији “Еколошки сат” која је део овог пројекта и говориле на који начин млади схватају своју улогу и значај који имају сада и у будућности када је у питању заштита животне средине.

“Екологија није младима досадна тема, заправо је друштвени проблем који је спојио све генерације и различите групе младих које су јединствене у томе да је загађење проблем. Оно по чему се они разликују јесте колико су свесни тога и да ли знају на који начин могу нешто да мењају или не знају, а ако знају да ли су спремни да предузму неку акцију или не. Активизам у овом случају зависи само од тога да ли ћемо младим људима понудити довољан број канала кроз које они могу да искажу своје мишљење”, рекла је на почетку емисије Марија Себић, сарадница “Дечијег центра”.

“Активистичка свест се развија код њих од малена, а колико ће се и код кога задржати кроз одрастање и сазревање то је друго питање. Спремни су да истражују и долазе до информација које касније користимо за текст представа које припремамо”, рекла је Селена Ристић која у Удружењу “Дечији центар” ради са ђацима основних школа. Управо ти основци међу којима су и чланови Удружења “Л Доwн”, укључени су у израду представа које ће као део пројекта “Еколошки одговор у Тимочкој крајини” премијерно бити изведене на Фестивалским вечерима. На првој, која је била крајем августа 2022. у Бору, публика је гледала комад “Поклони удах”, док ће ове године на Фестивалу у Зајечару, бити изведена еколошка представа “Дечак из воде”.

У оквиру пројекта већ је са младима прошле године реализована радионица о истраживачком новинарству, као и обука из области дигиталног активизма и рада на друштвеним мрежама. Ове године, осим друге инклузивне дечије представе “Дечак из воде” која је у припреми, биће реализовано још пет једнодневних радионица за младе током којих ће они обићи нека од кључних места загађења или насупрот томе места очуваног биодиверзитета у Тимочкој крајини.

                                                                                         

 

Ова емисија је произведена у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај емисије је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.