д/м/2023

Прича о рушењу Старице

Мајданпечани деценијама живе поред рудника и од рудника; научени на минирање, прашину, звук тешких возила. Од утицаја рударења штитила их је до недавно и неоштећена планина Старица, која је и својеврсни заштитни знак Мајданпека. Са Старице се види цео Мајданпек И то тако да вам се чини да рудник као у левак увлачи град са својим стамбеним насељима, улицама, трговима, парковима…. Доласком кинеске компаније “Зиђин” за већинског власника РТБ-а, па тиме и мајданпечког рудника, овај поглед са брда је све застрашујући јер је убрзана рударска активност Кинеза на ширењу тзв. Северног ревира, довела до тога да и Старица почиње полако да нестаје.
Појављивање багера прошлог лета на врху Старице изазвало је узнемирење међу становницима града рудара. А онда, 5. јуна 2022. године и благо речено шок – Мајданпечане је узнемирила заглушујућа бука са Старице, праћена облаком дима и сурвавањем стена са врха планине, о чему нам сведочи Драган Ђурић, станар из Пролетерске улице, подно Старице: “Срушен је врх планине, врх тог дела планине Старице, просто одваљен.и он је кренуо ка граду, ка улици. Ми смо сви били изненађени, нисмо знали о чему се ради. Видели смо само да се руши стена… сви смо били изненађени јер никада ником није падало на памет да руши било који део планине, тако да смо ми то гледали прво са чуђењем и ето сви су били изненађени, нисмо знали о чему се ради ту. Није било неких већих рушевина,али види се камен по шуми која је надомак куће, то је близу. Мислим да та висинска разлика између нас и кућа нема ваздушном линијом 200-300 метара. То је било нешто што је било прво.”
Минирање је спровела кинеска компанија Зиђин „у склопу мера предострожности, због санације опасне стенске масе на планини Старица“, како је тада званично саопштено. Снимак минирања који је уплашио становнике Мајданпека проширио се Србијом, а поједине мештане натерао и на протест.

                 
Након великог протестног скупа у центру Мајданпека, десетак дана касније еколошки активисти, предвођени одборницима Групе грађана „Не дам – Ну дау“, доносе одлуку да поставе камп на Старици, како би сачували планину од минирања и рушења, каже Владимир Божић, одборник ГГ „Не дам- Ну дау“: “Ми смо на самом почетку пробали да добијемо неки папир да видимо, ако је истина оно што наши стратешки партнери, кинески партнери кажу да су то они купили, да видимо онда ко нас је то продао са српске стране. То је било оно што нас је у почетку интересовало и упорно тражимо тај папир. Они кажу „имамо га“ али апсолутно нико га не нуди.“
У Општинској управи у Мајданпеку тада су навели да је Компанија Зиђин 24. децембра 2021. године пријавила извођење радова на Северном ревиру по Упрошћеном рударском пројекту, док Министарство рударства и енергетике саопштава да је хитну санацију стене наложила рударска инспекција.
Упорни “улогорени” чувари Старице, убрзо су почели да ометају планове кинеске компаније, а све је кулминирало 20. августа 2022. године када је приватно обезбеђење порушило камп.
Након више протеста и захтева јавности да се држава огласи о дешавањима на Северном ревиру, на Старицу је 21. септембра 2022. године дошла у пратњи сарадника и кинеских партнера, тадашња министарка рударства Зорана Михајловић и том приликом изјавила: ”Оно што моја Инспекција министарства рударства и енергетике има и што је наложила као хитне мере Зиђину било је да под хитно крене и заврши упрошћени рударски пројекат, дакле да се санира Старица. Санирање Старице, овог дела овде, а причаћемо сада сви заједно сваки детаљ, не ради се због неког хира, него се ради зато што је неопходно да заштити људе и опрему и све ове етаже. Уколико се не уради, угрожени су људи пре свега, угрожена је опрема, у неком другом кораку угрожен је и Мајданпек. И то је разлог.”
Наредни дани нису довели до смиривања већ напротив дошло је и до сукоба радника компаније и чувара планине. То је био повод за хапшење активиста, којима је одређен притвор.
Младен Владић из ГГ “Не дам – Ну дау” каже да нису имали друго решење како да изминирају врх, осим да њих физички уклоне са Старице:
“За то им је послужила та њихова лажна акција да смо после сто дана постали насилни и тиме су нас све након тортуре у полицији стрпали у притвор у Неготину, са најмонструознијом оптужбом, што ме највише боли, за верску, националну и расну мржњу и нетрпељивост.”
После хапшења активиста, Зиђин је интензивирао рударске радове, па су готово годину дана касније, промене на Северном ревиру и Старици и те како видљиве, каже Ирена Барбуловић, одборница ГГ “Не дам – Ну дау”: “Ми смо и тада тврдили да се не ради ни о каквој санацији, у питању је нешто друго, класична експлоатација, што када ви погледате сада тај део јасно се види. Да је у питању санација она би се завршила након два месеца, а видимо да раде нон-стоп без престанка и да су радови убрзани.”
Зиђин је против активиста поднео више кривичних пријава и ти процеси су у току. Међутим, да су чувари Старице, од самог почетка били у праву потврдио је и Основни суд у Мајданпеку који је 11. априла ове године као неосновану одбацио тужбу Зиђина да су активисти узурпирали земљиште у власништву компаније на Старици, јер је увидом у катастар утврђено да спорна парцела припада Републици Србији.
О томе Владимир Божић, одборник ГГ “Не дам – ну дау” каже: “Не само да је време показало да смо били у праву, него се и у граду већ виде последице. Рекли смо ако скинете тај део планине, у граду ће бити много више прашине; све оно на шта смо упозоравали ми то сада живимо.”
Даље последице агресивног рударења могу се само наслутити, а суморну атмосферу у Мајданпеку потврђује и чињеница да из њега масовно одлазе сви који не раде у руднику и чија егзистенција не зависи од рударства.

Удружење „За чесме“
www.зацесме.рс

Овај текст је произведен у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај текста је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.