д/м/2023

Тематско фестивалско вече о заштити и одрживом коришћењу вода, 27. августа од 19 сати на кошаркашком игралишту код средњих школа (ВИДЕО)

У оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“, који финансира ЕУ, а реализују Удружење „За чесме“ и партнерске организације из Бора и Зајечара, у Зајечару ће бити организовано тематско Фестивалско вече са приказивањем инклузивне представе младих, еколошких филмова и трибином. Фестивал ће бити одржан у недељу, 27. августа, од 19 сати, на кошаркашком игралишту код средњих школа у Зајечару, а тема овогодишњег Фестивала је заштита вода и одрживо коришћење вода.

Публика ће бити у прилици да премијерно погледа филмски програм који се реализује као специјално издање Међународног фестивала еколошког и туристичког филма СИЛАФЕСТ, који се већ 15 година одржава на обали Дунава у Великом Градишту. Филмски програм ће отворити документарни филм “Жива вода”, у продукцији Удружења “За чесме” и извршној продукцији “За медије” и то је трећи и последњи део трилогије КАП која се бави заштитом артеских чесама у Зајечару и борбом наших суграђана да ово природно добро стави под заштиту. Након тога следе филмови одабрани из селекције 15. СИЛАФЕСТА: “Загађење Дунава фекалним водама” (Србија); “Рударење у Србији – Кинески начин (Србија); “Комунални отпад на реци Лим” (Србија); “Продавци соли” (Иран) и “Београдска језера – 10 година касније”.

Након филмова биће одржана јавна трибина о заштити вода. Говориће еколошки активисти, стручњаци из области заштите животне средине и рада са младима, а публика ће моћи да поставља питања и тако активно учествује у трибини.

Овај видео је произведен у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај видеа је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.

Извор: Замедиа