д/м/2023

Фестивалска пројекција филмова из пројекта „Еколошки одговор у Тимочкој Крајини“

Еколошки филмови из серијала “Погледај око себе” које је продуцирало Удружење “За чесме” са продукцијом “За медија”, у оквиру реализације пројекта “Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини” који финансира ЕУ, приказани су на првом Фестивалу “Еколошки одговор” који се одржава на Сребрном језеру. Манифестација је у последњој недељи августа окупила ствараоце из еколошких удружења широм Србије, који у документарној форми износе проблеме загађења у нашој земљи.

Публика на Сребрном језеру је треће вечери Фестивала прво имала прилику да погледа анимирани филм „Сиви дани“, у режији Стевана Војводића. Филм који кроз дечију визуру говори о загађењу ваздуха у рударском окружењу, већ је био и у званичном програму једног од најстаријих филмских фестивала у Европи, Мартовском фестивалу у Београду. Посетиоци су одлично одреаговали на ову кратку анимирану форму, а посебно је било занимљиво што је „Сиве дане“ са пажњом пратило и неколико дечака и девојчица.

Уследила су још два документарна филма из серијала „Погледај око себе“ који Удружење „За чесме“ са продукцијом „За медија“ реализује у оквиру пројекта „Еколошки одговор у Тимочкој Крајини“. Први је прича о индустријском загађењу реке Тимок у који се улива најзагађенија европска Борска река, а други филм је прича о Рготском језеру које је већ четири деценије нерекултивисани рударски коп кварцног песка. Осим домаће публике која је са занимањем одгледала ове филмове, имали смо прилику и госта из Енглеске да упитамо да ли оваквих проблема има и у његовој земљи:

„У Великој Британији засигурно има загађених река, ипак не може прићи загађењу које смо видели ове вечери на филму. Како се за сада чини српска власт не зауставља загађење које би се могло наставити и у наредном периоду. Уколико тако буде реке ће бити толико загађене да у њима неће бити живота“, рекао нам је др Теренс Клифорд Амос, некадашњи универзитетски професор у Енглеској и вишегодишњи члан жирија „Силафеста“.

Ево још неких запажања посетилаца:

„Филмови су веома информативни, говоре о нечему о чему углавном немамо прилику да чујемо на нашој телевизији, ретко сами потражимо такве филмове на YоуТубу, тако да доста тога новог сам сазнала. Ипак, моје мишљење је да би можда могли да буду мало краћи зато да би млади људи имали више воље да их виде, пошто они журе и било би добро када би постојале те кратке верзије од једно два-три минута које би само најважније ствари истицале.“

„Пријатно сам изненађен филмовима и форматом, оно што је мене заинтригирало и дало неколико идеја јесте да је недовољно људи конкретно из источне Србије информисано о проблемима са којима се суочава сваки град, село у источној Србији. Мислим да би требало више да се промовише овај вид садржаја, како на локалним телевизијским станицама, тако и на интернету и било би ми драго када би оне стигле до више људи.“

„Ја сам се озбиљно најежио када сам чуо на филму који се све метали налазе у околини, у приобаљу и у самој води. На крају кад сам чуо за кадмијум који се налази тамо, мени стварно није било добро.“

Свако јавно приказивање видео продукције је у циљу боље информисаности грађана о еколошким проблемима и последицама по здравље људи и животну средину, што и јесте најважнији циљ реализације пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“, који спроводи Удружење „За чесме“ са партнерима из Бора и Зајечара, а финансијски подржава ЕУ.

Удружење „За чесме“
www.зацесме.рс

Овај текст је произведен у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај текста је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.