24/01/2024

Danas saslušan samo jedan svedok, suđenje Ziđinu za zagađenje vazduha u Boru nastavlja se 17. aprila (VIDEO)

Saslušanjem jednog svedoka, u Osnovnom sudu u Boru, danas je nastavljeno suđenje protiv okrivljenih, kompanije “Srbija Ziđin Cooper Bor” i odgovornog lica, po optužnom aktu Osnovnog javnog tužilaštva u Boru, za krivično delo Zagađenje životne sredine. Optužnica se odnosi na kvalitet vazduha u perodu jun 2019. do novembra 2020. godine, kada je vazduh u Boru bio višestruko zagađen zbog čega je Regionalni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu podneo prijavu tužilaštvu, pa je nakon podizanja optužnice ovo suđenje započelo decembra 2022. godine.

Za današnji pretres bili su pozvani svedoci koji su već dali iskaze tužilaštvu, kao i veštak, međutim sudija Milanka Stojanović konstatovala je da se inspektorka za zaštitu životne sredine Emila Tošić nije pojavila u sudnici, pa je saslušana samo Dušanka Miljković, dugogodišnji rukovodilac Službe za zaštitu životne sredine u “Srbija Ziđin Cooper Bor”. Ona je između ostalog rekla da je prilikom prekoračenja zagađujućih materija u vazduhu, povremeno dolazilo do obustave rada na pojedinim agregatima, pa i do zaustavljanja kompletne proizvodnje u Topionici, ali na pitanje tužioca kada je to bilo, ona je rekla da se ne seća.

Advokat RERI-ja Ljubica Vukčević prokomentarisala je današnje suđenje:

Osim advokata RERI-ja ovaj sudski proces prate i ekološka udruženja u Boru i Zaječaru u okviru projekta “Ekološki odgovor u Timočkoj krajini” koji finansira EU, pa je današnje ročište prokomentarisao i ekološki aktivista Toplica Marjanović:

Nastavak suđenja biće 17. aprila 2024. godine u 12 sati.

Izvor: Zamedia

Ovaj medijski sadržaj je proizveden u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Medijski sadržaj je isključiva odgovornost navedenih udruženja i nužno ne odražava stavove Evropske unije.