д/м/2024

Данас саслушан само један сведок, суђење Зиђину за загађење ваздуха у Бору наставља се 17. априла (ВИДЕО)

Саслушањем једног сведока, у Основном суду у Бору, данас је настављено суђење против окривљених, компаније “Србија Зиђин Цоопер Бор” и одговорног лица, по оптужном акту Основног јавног тужилаштва у Бору, за кривично дело Загађење животне средине. Оптужница се односи на квалитет ваздуха у пероду јун 2019. до новембра 2020. године, када је ваздух у Бору био вишеструко загађен због чега је Регионални институт за обновљиву енергију и животну средину поднео пријаву тужилаштву, па је након подизања оптужнице ово суђење започело децембра 2022. године.

За данашњи претрес били су позвани сведоци који су већ дали исказе тужилаштву, као и вештак, међутим судија Миланка Стојановић констатовала је да се инспекторка за заштиту животне средине Емила Тошић није појавила у судници, па је саслушана само Душанка Миљковић, дугогодишњи руководилац Службе за заштиту животне средине у “Србија Зиђин Цоопер Бор”. Она је између осталог рекла да је приликом прекорачења загађујућих материја у ваздуху, повремено долазило до обуставе рада на појединим агрегатима, па и до заустављања комплетне производње у Топионици, али на питање тужиоца када је то било, она је рекла да се не сећа.

Адвокат РЕРИ-ја Љубица Вукчевић прокоментарисала је данашње суђење:

Осим адвоката РЕРИ-ја овај судски процес прате и еколошка удружења у Бору и Зајечару у оквиру пројекта “Еколошки одговор у Тимочкој крајини” који финансира ЕУ, па је данашње рочиште прокоментарисао и еколошки активиста Топлица Марјановић:

Наставак суђења биће 17. априла 2024. године у 12 сати.

Извор: Замедиа

Овај медијски садржај је произведен у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Медијски садржај је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.