д/м/2024

На делу је тактика одуговлачења судског поступка

Пред Основним судом у Бору већ више од годину дана води се поступак против компаније “Сербиа Зијин Цоопер доо Бор” и одговорног лица, по оптужном акту Основног јавног тужилаштва у Бору, за кривично дело Загађење животне средине. Окривљени се терете да су одговорни за загађење ваздуха у Бору у периоду јун 2019. до новембра 2020. када су концентрације загађујућих материја у ваздуху биле вишеструко повећане, због чега је Регионални институт за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) поднео пријаву тужилаштву у Бору. На претходном претресу окривљени су се изјаснили да нису криви.

За последњи претрес, 24. јануара 2024. године, били су позвани сведоци који су већ дали исказе тужилаштву, као и вештак, међутим судија Миланка Стојановић констатовала је да се инспекторка за заштиту животне средине Емила Тошић није појавила у судници, па је саслушана само Душанка Миљковић, дугогодишњи руководилац Службе за заштиту животне средине у “Сербиа Зијин Цоопер доо Бор”. Она је између осталог рекла да је приликом прекорачења загађујућих материја у ваздуху, повремено долазило до обуставе рада на појединим агрегатима, па и до заустављања комплетне производње у Топионици, али на питање тужиоца када је то било, она је рекла да се не сећа.

У коментарисању суђења адвокат РЕРИ-ја Љубица Вукчевић каже да овај сведок није дао ниједну информацију јер просто тужилаштво није било заинтересовано да поставља питања, док је одбрана логично постављала питања ка одговорима који су у корист окривљеног и одбране.

„Желим да нагласим, данашњи сведок је била жена која је руководилац Сектора за заштиту животне средине, дакле од такве особе која је на таквој позицији била од 2015. а у том сектору ради од 2009. године, могло се прибавити доста релевантних информација, али њено данашње сведочење је прошло у неким одговорима који су потпуно површни и за поступак ирелевантни“, тврди Љубица Вукчевић.

Осим адвоката РЕРИ-ја овај судски процес прате и еколошка удружења у Бору и Зајечару у оквиру пројекта “Еколошки одговор у Тимочкој крајини” који финансира ЕУ, па је рочиште од 24. јануара прокоментарисао и еколошки активиста Топлица Марјановић:

„Сваки оптужени има право да се брани како зна и уме, а „Зиђин“ је усвојио тактику да овај процес траје што дуже. У међувремену, од 2019. и 2020. године се много тога променило… Ми смо имали један период од 2022. до 2024. када Топионица није радила због реконструкције. У међувремену је изграђена нова Топионица са системом за одсумпоравање димних гасова и највећи проблем који је 2019. и 2020. године постојао и који су људи осећали јесте загађење сумпордиоксидом. Морамо рећи да сада тога нема, међутим оно што сада постоји је загађење прашином која садржи арсен и друге тешке метале. Откад је нова Топионица почела да ради још увек са много мањим капацитетом од пројектованог, Бор има стално присуство арсена, а константно расте и концентрација кадмијума што је још опасније по здравље људи. То значи да проблем загађења ваздуха у Бору није решен, али наравно то људи сада мање осећају, међутим не знамо како ће се одразити по здравље будућих генерација, то ћемо тек видети.

Овај процес показује колико је наше судство спремно и способно да ради самостално са једне стране, а са друге стране колика је њихова законска, морална и етичка одговорност према заштити ваздуха грађана.“

Наставак суђења у Бору је 17. априла 2024. године у 12 сати.

Удружење „За чесме“
www.зацесме.рс

Овај текст је произведен у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај текста је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.