22/04/2024

Početkom septembra završne reči na suđenju “Ziđinu” za krivično delo Zagađenje životne sredine

Pred Osnovnim sudom u Boru već više od godinu dana vodi se postupak protiv kompanije “Serbia Zijin Copper doo Bor” i odgovornog lica, po optužnom aktu Osnovnog javnog tužilaštva u Boru, za krivično delo Zagađenje životne sredine. Okrivljeni se terete da su odgovorni za zagađenje vazduha u Boru u periodu jun 2019. do novembra 2020. kada su koncentracije zagađujućih materija u vazduhu bile višestruko povećane, zbog čega je Regionalni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo prijavu tužilaštvu u Boru.
Ovaj sudski postupak prate i ekološka udruženja u Boru i Zaječaru u okviru projekta “Ekološki odgovor u Timočkoj krajini” koji finansira EU, a realizuju Udruženje „Za česme“ i partnerske organizacije iz Zaječara i Bora.
Na poslednjem glavnom pretresu 17. aprila 2024. godine pozvana je kao svedok Emila Tošić, republički inspektor za zaštitu životne sredine koja je izjavila da ostaje pri svojoj izjavi na saslušanju u Tužilaštvu. Ona je na osnovu više prijava zbog povećanih koncentracija sumpordioksida u pomenutom periodu podnosila prijave protiv Ziđina za privredni prestup, što je dovelo i do presuda u Privrednom sudu u Zaječaru.
Branioci okrivljenih su zatražili od sudije da se za sledeće ročište pozovu za svedočenje veštak kao i predloženi stručni savetnik, na šta je reagovao tužilac primedbom da bi to još više odužilo ovaj postupak, a činjenično stanje je utvrđeno, pa je sudija Milanka Stojanović, nakon pauze, odbila predlog branilaca i zakazala završne reči odbrane i tužioca za 3. septembar u 12 sati.
Predstavnici RERI-ja, podnosioci prijave protiv kompanije Ziđin, ističu da je i ovaj pretres protekao u neutvrđivanju relevantnih činjenica.
„Ono što je najveći problem je što je dokazni postupak završen i što je sledeći susret zakazan za davanje završnih reči, dakle bliži se i presuda a činjenično stanje nije utvrđeno potpuno i tačno, ali možda je to sudu dovoljno da donese zakonitu presudu“, kaže advokat RERI-ja Ljubica Vukčević. Ona ukazuje na još jednu stvar:
„Sudija je izjavila da je u dilemi da li je u ovoj krivičnoj stvari reč o već presuđenoj stvari, s obzirom na to da je Privredni sud u Zaječaru već doneo pravosnažne presude koje se odnose na period zagađenja koji je obuhvaćen ovim optužnim aktom u ovom krivičnom postupku. Dakle, u slučaju da je „Ziđin“ pravosnažno osuđen za privredni prestup, ne može da bude pravosnažno osuđen i u ovom krivičnom postupku. Međutim, mi smatramo da je reč o dve potpuno različite situacije jer privredni prestup se odnosi na nezakonito postupanje i kršenje Zakona o zaštiti vazduha u pogledu održavanja tehničkih i tehnoloških procesa kod kompanije, zbog čega je ona osuđena za privredni prestup, a mi ovde govorimo o posledici privrednog prestupa, dakle zagađenja životne sredine u većoj meri. Ono što posebno treba reći je da je predmet privrednog prestupa, kako je i ekološka inspektorka danas potvrdila, zapravo zagađenje sumpordioksidom, dok je predmet ovog krivičnog postupka zagađenje teškim metalima, kao što je i utvrdio Institut za hemiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu.“

Udruženje „Za česme“
www.zacesme.rs

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost navedenih udruženja i nužno ne odražava stavove Evropske unije.