д/м/2024

Почетком септембра завршне речи на суђењу “Зиђину” за кривично дело Загађење животне средине

Пред Основним судом у Бору већ више од годину дана води се поступак против компаније “Сербиа Зијин Цоппер доо Бор” и одговорног лица, по оптужном акту Основног јавног тужилаштва у Бору, за кривично дело Загађење животне средине. Окривљени се терете да су одговорни за загађење ваздуха у Бору у периоду јун 2019. до новембра 2020. када су концентрације загађујућих материја у ваздуху биле вишеструко повећане, због чега је Регионални институт за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) поднео пријаву тужилаштву у Бору.
Овај судски поступак прате и еколошка удружења у Бору и Зајечару у оквиру пројекта “Еколошки одговор у Тимочкој крајини” који финансира ЕУ, а реализују Удружење „За чесме“ и партнерске организације из Зајечара и Бора.
На последњем главном претресу 17. априла 2024. године позвана је као сведок Емила Тошић, републички инспектор за заштиту животне средине која је изјавила да остаје при својој изјави на саслушању у Тужилаштву. Она је на основу више пријава због повећаних концентрација сумпордиоксида у поменутом периоду подносила пријаве против Зиђина за привредни преступ, што је довело и до пресуда у Привредном суду у Зајечару.
Браниоци окривљених су затражили од судије да се за следеће рочиште позову за сведочење вештак као и предложени стручни саветник, на шта је реаговао тужилац примедбом да би то још више одужило овај поступак, а чињенично стање је утврђено, па је судија Миланка Стојановић, након паузе, одбила предлог бранилаца и заказала завршне речи одбране и тужиоца за 3. септембар у 12 сати.
Представници РЕРИ-ја, подносиоци пријаве против компаније Зиђин, истичу да је и овај претрес протекао у неутврђивању релевантних чињеница.
„Оно што је највећи проблем је што је доказни поступак завршен и што је следећи сусрет заказан за давање завршних речи, дакле ближи се и пресуда а чињенично стање није утврђено потпуно и тачно, али можда је то суду довољно да донесе закониту пресуду“, каже адвокат РЕРИ-ја Љубица Вукчевић. Она указује на још једну ствар:
„Судија је изјавила да је у дилеми да ли је у овој кривичној ствари реч о већ пресуђеној ствари, с обзиром на то да је Привредни суд у Зајечару већ донео правоснажне пресуде које се односе на период загађења који је обухваћен овим оптужним актом у овом кривичном поступку. Дакле, у случају да је „Зиђин“ правоснажно осуђен за привредни преступ, не може да буде правоснажно осуђен и у овом кривичном поступку. Међутим, ми сматрамо да је реч о две потпуно различите ситуације јер привредни преступ се односи на незаконито поступање и кршење Закона о заштити ваздуха у погледу одржавања техничких и технолошких процеса код компаније, због чега је она осуђена за привредни преступ, а ми овде говоримо о последици привредног преступа, дакле загађења животне средине у већој мери. Оно што посебно треба рећи је да је предмет привредног преступа, како је и еколошка инспекторка данас потврдила, заправо загађење сумпордиоксидом, док је предмет овог кривичног поступка загађење тешким металима, као што је и утврдио Институт за хемију и металургију Универзитета у Београду.“

Удружење „За чесме“
www.зацесме.рс

Овај текст је произведен у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај текста је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.