08/06/2024

Četvrta epizoda serijala “Pogledaj oko sebe” – Zaječarske arteske česme

Zaječar je grad koji ima više od 30 aktivnih javnih arteskih česama, što ga čini jedinstvenim u Evropi i svetu po bogatstvu zdravom pijaćom vodom, koju većina stanovnika svakodnevno koristi. Mnoge česme su starije od jednog veka i predstavljaju značajnu kulturnu baštinu, ali i najveće prirodno dobro Zaječara.

Arteske česme su početkom prošlog veka gradili zadužbinari, odnosno bogatiji Zaječarci. Međutim, tokom decenija upotrebe počeo je da se smanjuje protok vode na mnogim česma, jer bunarske konstrukcije nisu održavane. Počele su i da presušuju početkom 2015. godine, zbog nelegalno izgrađene arteske buštotine privatnog hotela u centru grada.

To je bio povod da se građani okupe i zatraže zaštitu arteskih česama. Pod pritiskom javnosti ilegalna bušotina je zatvorena, vlasnik hotela je krivično osuđen, a odmah zatim je započeo process ozakonjenja, rekonstrukcije i revitalizacije arteskih česama u Zaječaru.

Taj kompleksan i obiman posao od 2018. godine, zajednički relizuju Grad Zaječar, Udruženje „Za česme“ i kompanija “Heineken Srbija”, koja posluje u gradu i upravo vodu sa jednog bunara koristi za svoje proizvode. Kroz uspostavljeno partnerstvo, do sada je obnovljeno sedam česama i rekonstruisana su četiri arteska bunara…

Zaječar je redak primer kako se vodni resurs jednog grada može sačuvati i kontiunirano unapređivati za generacije koje dolaze. Danas, u vreme klimatskih promena, takvi prirodni resusursi predstavljaju nemerljivo bogatsvo koje se mora koristiti u skladu sa principima održivog razvoja, jer projekcije naučnika, o dostupnost vode za piće, čak i u bliskoj budućnosti, su najblaže rečeno zastrašujuće.

Četvrtu epizodu serijala “Pogledaj oko sebe” možete pogledati u nastavku.

Ova emisija je proizvedena u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj emisije je isključiva odgovornost navedenih udruženja i nužno ne odražava stavove Evropske unije.

Izvor: EU u Srbiji