12/06/2024

Sedma epizoda “Pogledaj oko sebe” – Ko se seli taj se ne veseli

Ekstremna ekspanzija rudarenja u Timočkoj Krajini je dovela do ubrzanog širenja površinskih kopova koji na pojedinim mestima bukvalno okružuju naselja. Najekstremniji takav primer je selo Krivelj kod Bora, čiji će stanovnici biti preseljeni na novu lokaciju. Problem je u tome što je većina stanovnika zbog širenja kopa, već jednom preseljena pre nešto više od dve decenije, ali rudnik je ponovo stigao na prag njihovog doma.

Prva preseljenja stanovnika Krivelja na novu lokaciju bila su najavljena za 2023. godinu, ali do danas nije postignut dogovor sa meštanima. U međuvremenu skupovi, razgovori, neslaganja, podele među ljudima… Mnogi Kriveljani ne mogu više da žive u neizvesnosti i da trpe svakodnevne potrese od miniranja, pa prodaju vlasnicima rudnika svoju imovinu po mnogo nižoj ceni nego što je tržišna i odlaze gde ko može. Oni koji ostaju pitaju se da li će uopšte i biti kolektivnog preseljenja Krivelja?

Po svemu sudeći, sa ovakvom sudbinom, susrešće se i stanovnici  Oštrelja, Gornjana, Slatine i Metovnice, jer rudarski kopovi su već na domak i njihovih kuća…

Sedmu epizodu serijala “Pogledaj oko sebe” možete pogledati u nastavku.

Ova emisija je proizvedena u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj emisije je isključiva odgovornost navedenih udruženja i nužno ne odražava stavove Evropske unije.

Izvor: EU u Srbiji