д/м/2023

Почео рад на представи “Дечак из воде” за Фестивалско вече у оквиру пројекта “Еколошки одговор у Тимочкој Крајини” (ВИДЕО)

У “Дечијем центру” у Зајечару ових дана почеле су припреме за инклузивну представу “Дечак из воде”. Тема представе младих чланова “Дечијег центра” и Удружења “Л- Доwн” је загађење водних ресурса и како се она могу спречити. Представа ће овога лета бити део Фестивала предвиђеног пројектом “Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини”, који реализује Удружење “За чесме” уз партнерске организације из Бора и Зајечара, а финансира ЕУ.

Према речима Селене Ристић, директорке Дечијег центра, овогодишња инклузивна представа је заправо наставак прошлогодишње представе “Поклони удах” која је августа 2022. била приказана на Фестивалској вечери у Бору, када је публика кроз приказ младих могла да види последице индустријског загађења ваздуха и начин решавања проблема кроз активизам младих који планету наслеђују од старијих.

“Дечак из воде” бави се проблемом загађења воде у Тимочкој Крајини и оно на шта смо се ми били фокусирали кроз радионице претходних месеци јесте истраживање о томе на који начин и у коликој мери су загађене воде, шта је то што уствари загађује воду, на који начин она може да се пречишћава а то се не ради; значи ствари које су могле да се предузму а не предузимају се” – каже Селена Ристић:

Сценарио за представу је настао заједничким радом креативних радионица “Дечијег центра”, Удружења “Л-Доwн” и извршне продукције “Сигма Бор”.

Развојем критичког мишљења и уочавања проблема биће постигнута сензибилизација за проблеме заштите животне средине, истакла је Селена Ристић Витомировић, што је и један од циљева пројекта “Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини”.

Планирано је да инклузивна представа “Дечак из воде” буде премијерно изведена на другој Фестивалској вечери у Зајечару, у оквиру пројекта, када ће публика моћи да погледа и ревију документарних филмова са еколошком тематиком и присуствује трибини о заштити водних ресурса.

Удружење „За чесме“
www.зацесме.рс

Овај текст је произведен у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај текста је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.