д/м/2023

Анимирани филм “Сиви дани” у продукцији Удружења “За чесме” у такмичарској селекцији 70. Мартовског фестивала

Анимирани филм “Сиви дани” настао је по сценарију и у режији Стевана Војводића, док арт дизајн потписује Ана Недељковић. Извршни продуцент је Милина Тришић, а филм је продуцирало Удружење “За чесме” из Зајечара. “Сиви дани” имаће вечерас своју светску премијеру на Мартовском фестивалу – 70. Београдском фестивалу документарног и краткометражног филма.

Филм “Сиви дани” је у такмичарском програму селекције Анимираног филма са још 10 остварења овог жанра, а биће приказан вечерас у 19 сати, у сали београдског Дома омладине “Американа”.

Тема овог анимираног филма је живот болесног дечака у Бору, граду са најзагађенијим ваздухом у Србији, и његово дружење са птицом која му слеће на прозор и уноси мало радости у његове сиве дане. Филм “Сиви дани” је настао 2022. године, у оквиру пројекта “Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини” који суфинансира ЕУ, а реализује Удружење “За чесме” са партнерским организацијама из Бора и Зајечара.

Мартовски фестивал, један од најстаријих филмских фестивала у Европи и свету, ове године траје 6 дана (од 28. марта до 2. априла) и биће у знаку великог јубилеја, обележавања 70 година од оснивања, каквог до сада није имао ниједан филмски фестивал у Србији и некадашњој Југославији.

Традиционално представља богат филмски програм у неколико националних такмичарских категорија: документарни филм до 50 и преко 50 минута, експериментални филм и видео арт, анимирани филм и кратки играни филм. У међународном такмичарском програму биће заступљени сви родови краткометражног филма.

Жири овогодишњег фестивала, који одлучује о наградама, ради у саставу: Јошко Марушић, филмски редитељ, сценариста, аниматор, карикатуриста и професор (Хрватска), као председник жирија; Желимир Гвардиол, филмски редитељ, сценариста и продуцент (Србија); Нарциса Даријевић Марковић, филмска и телевизијска редитељка, сценаристкиња и професорка (Србија); Алеш Павлин, филмски и телевизијски продуцент и професор (Словенија) и Пјер Жалица, филмски и телевизијски редитељ, сценариста и професор (Босна и Херцеговина).

Мартовски фестивал традиционално је место сусрета филмских аутора из земље и иностранства, продуцената, дистрибутера и представника реномираних филмских фестивала, новинара и критичара, студената и професионалаца. То је место за промоцију документарног, анимираног, краткометражног и експерименталног филма, платформа за инспирацију и развој нових идеја, као и прилика за домаћу публику да погледа узбудљиве, пажљиво одабране актуелне наслове, које иначе нема прилике да види у биоскопској понуди.

Извор: Замедиа