д/м/2023

Заштита и одрживо коришћења вода тема друге фестивалске вечери пројекта „Еколошки одговор у Тимочкој Крајини“

У оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“, који финансира ЕУ, а реализују Удружење „За чесме“ и партнерске организације из Бора и Зајечара, у Зајечару ће бити организовано специјално Фестивалско вече са приказивањем инклузивне представе младих, еколошким филмовима и трибином. Фестивал ће бити одржан у недељу, 27. августа, од 19 сати, на кошаркашком игралишту код средњих школа у Зајечару, а тема овогодишњег догађаја је заштита вода и одрживо коришћење вода.

Након свечаног отварања Фестивала, публика ће бити у прилици да премијерно погледа инклузивну представу “Дечак из воде” Дечијег центра Зајечар, а након тога предвиђен је филмски програм који се реализује као специјално издање Међународног фестивала еколошког и туристичког филма СИЛАФЕСТ, који се већ 15 година одржава на обали Дунава у Великом Градишту, рекао нам је Бобан Погарчић из Удружења „За чесме“:

„Филмски програм ће отворити документарни филм „Жива вода“, у продукцији Удружења „За чесме“ и извршној продукцији „За медије“ и то је трећи и последњи део трилогије КАП која се бави заштитом артеских чесама у Зајечару и борбом наших суграђана да ово природно добро стави под заштиту. Након тога следе филмови одабрани из селекције 15. СИЛАФЕСТА о загађењу Дунава фекалним водама у Београду, отпаду у Лиму, о продавцима соли у Ирану и др. Након филмова биће одржана јавна трибина о заштити вода. Говориће еколошки активисти, стручњаци из области заштите животне средине и рада са младима, а публика ће моћи да поставља питања и тако активно учествује у трибини.“

У “Дечијем центру” у Зајечару припреме за инклузивну представу “Дечак из воде” почеле су још почетком ове године. Тема представе младих чланова “Дечијег центра” и Удружења “Л- Доwн” је загађење водних ресурса и како се она могу спречити.

Према речима Селене Ристић, директорке Дечијег центра, партнера на пројекту „Еколошки одговор у Тимочкој Крајини“, овогодишња инклузивна представа је заправо наставак прошлогодишње “Поклони удах” која је августа 2022. била приказана на Фестивалској вечери у Бору, када је публика кроз приказ младих могла да види последице индустријског загађења ваздуха и начин решавања проблема кроз активизам младих који планету наслеђују од старијих.

Овогодишњи драмски приказ “Дечак из воде” бави се проблемом загађења воде у Тимочкој Крајини и шире и оно на шта смо се ми били фокусирали кроз радионице претходних месеци јесте истраживање о томе на који начин и у коликој мери су загађене воде, шта је то што уствари загађује воду, на који начин она може да се пречишћава а то се не ради; значи ствари које су могле да се предузму а не предузимају се” – каже Селена Ристић и додаје да ће цела представа бити обогаћена младима из наше земље и окружења који су учесници Фестивала „Арт зона за све“:

„У међувремену кроз наше пробе текст се модификовао, мењали су се неки ликови и ситуације, а с обзиром на то да је Фестивалско вече на кошаркашком игралишту баш у време „Арт зоне“ у коју су укључени наши партнери из земаља у окружењу, сви су они обавештени о томе да ми играмо „Дечака из воде“ и да ће и они бити укључени у представу. Суштина је да су сада у „Дечака из воде“ укључени и текстом наши млади глумци из Бугарске, Хрватске и Северне Македоније који ће нам говорити о загађењу Дунава, Тимока и других река… То је један глобални проблем и на тај начин смо га конципирали.“

Сценарио за представу је настао заједничким радом креативних радионица “Дечијег центра”, Удружења “Л-Доwн” и извршне продукције “Сигма Бор”.

Удружење „За чесме“
www.зацесме.рс

Овај текст је произведен у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај текста је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.