Česma u Čupićevoj ulici

Voda je ispravna za pićeCesma-Jedinstvo-Izvestaj-april-2024.

Česma u Čupićevoj ulici, nalazi se u blizini današnjeg pružnog prelaza kod silosa i „Žitoprometa“, ispred nekadašnje stare kožare, Fabrike nameštaja „Jedinstvo“, a kasnije i prostorija trgovinske firme „Zaječar-promet“. Česmu je podigao Svetolik Mišković, industrijalac, za potrebe svoje kožare 1927. godine. Česmi je više puta menjana lokacija.

Godine 1937. česma dobija svoj današnji izgled. Renovirana je 1984. godine.

Početkom 2024. zajedničkim angažovanjem Grada Zaječara, kompanije “Heineken” Srbija  i udruženja “Za česme” izvršena je restauracija originalne gvozdene česme i uređeno je neposredno okruženje.

Pored ove česme postoji još jedna, u dvorištu fabrike, za koju se koristi voda iz istog bunara.

 

 

Tačna lokacija česmeN 43° 54' 09.99'' , E 22° 15' 50.58''

Prikaži/Sakrij druge česme
Prikaži/Sakrij druge lokacije

Lokacija česme

Česma u Čupićevoj ulici, nalazi se u blizini današnjeg pružnog prelaza kod silosa i „Žitoprometa“, ispred nekadašnje stare kožare, Fabrike nameštaja „Jedinstvo“, a kasnije i prostorija trgovinske firme „Zaječar-promet“.

Karateristike vode

  • Protok2023.– 0,1 l/s
  • Temperatura – 16,7 °C
  • Nivo podzemnih voda – samoizliv.

Voda je hidrokarbonatno natrijumskog tipa. Tokom više decenija kontinuiranog bakteriološkog i hemijskog ispitivanja kvaliteta vode koja je vršio Zavod za javno zdravlje „Timok“ Zaječar nikada nisu zabeležena odstupanja merenih parametara, osim povremeno blago povećanih vrednosti za pH (do 8.9). Česma je bezbedna za piće.

Karakteristike bunara

Nema tehničkih podataka o karakteristikama i lokaciji bunara. Pretpostavlja se da voda izvire sa dubine od 134 metra.