Česma „Dva brata“

Voda je ispravna za pićeČesma-Dva-brata-Izveštaj-februar-2024

Izgrađena je početkom dvadesetih godina prošlog veka, kod stare pivare ili ledare na današnjoj lokaciji Šumske sekcije. Bila je poznata i kao ”Jeremićeva česma”. Prema sećanjima starih Zaječaraca tri puta je menjala lokaciju. Nalazila se u blizini Istorijskog arhiva, a zatim na pešačkom ostrvu. Sadašnja lokacija česme datira iz šezdesetih godina prošlog veka.

Početkom 2015. godine, česma je presušila zbog nezakonite eksploatacije vode privatnog hotela “Srbija-Tis ”. Nakon zatvaranja sporne bušotine hotela, voda na česmi “Dva brata” je ponovo potekla. Oktobra iste godine urađena je sanacija česme. Sredstva su obezbedili uduženje „Za česme“ i fondacija „Iskorak“, na humanitarnom maratonu.

Novi izgled česma je dobila krajem januara 2024. zajedničkim angažovanjem Grada Zaječara, kompanije “Heineken” Srbija  i udruženja “Za česme”.

 

Tačna lokacija česmeN 43° 54' 06.84'' , E 22° 16' 13.71''

Prikaži/Sakrij druge česme
Prikaži/Sakrij druge lokacije

Lokacija česme

Ugao ulica Nikole Pašića i Narodne Republike.

Karateristike vode

  • Protok2021.-0.02 l/s
  • Temperatura – 15.5 °C
  • Nivo podzemnih voda – samoizliv.

Voda je hidrokarbonatno natrijumskog tipa. Tokom više decenija kontinuiranog bakteriološkog i hemijskog ispitivanja kvaliteta vode koja je vršio Zavod za javno zdravlje „Timok“ Zaječar nikada nisu zabeležena odstupanja merenih parametara, osim povremeno blago povećanih vrednosti za mutnoću i gvožđe (Fe).

Karakteristike bunara

Bunar se nalazi u obližnjem parku Šumske sekcije, ispod same ograde parka. Nema preciznih podataka o dubini bušotine i pozicijama filtera.