Česma u naselju „Kraljevica“

Voda je ispravna za piće

Današnja česma je podignuta 2018. godine. Nalazi se na uglu ulica Ljube Nešića i Obilićevog venca, kod zgrade C2 u naselju „Kraljevica“.

Prema navodima dr Miodraga Velojića (“Zaječarske javne česme”), prvobitna česma je podignuta za potrebe vojske, u blizini nekadašnje pešadijske kasarne, u prvoj polovini 20. veka. Nalazila se pored današnjeg Crvenog krsta, dok je kaptaža bila u podnožju Kraljevice, iznad pruge. Kasnije je preseljena bliže glavnim ulicama, da bi današnje mesto zauzela 80-ih godina 20. veka.
Prema podacima osnivača i direktora firme “Georad Zaječar”, Dragoljuba Šarčevića, bušotina je izrađena šesdesetih godina 20. veka u neposrednoj blizini današnjeg nadzemnog dela česme. Projektna dokumentacija nije sačuvana.
Na ploči današnje česme stoji da je dubina arteškog bunara 241 metar, a filterske konstrukcije 233-240 metara.

Oktobra 2015. godine urađena je sanacija česme za koju su sredstva obezbedili udruženje “Za česme” i fondacija “Iskorak” na humanitarnom maratonu. Nakon ove sanacije građani su ponovo okrečili česmu. Godine 2018. ova česma je uklonjena i na njeno mesto postavljena nova česma u okviru Projekta rekonstrukcije i revitalizacije zaječarskih arteskih česama koji su realizovali Grad Zaječar, udruženje „Za česme“ i kompanija „Hajneken Srbija“.

Tačna lokacija česmeN 43° 53' 55.7'' , E 22° 17' 01.2''

Prikaži/Sakrij druge česme
Prikaži/Sakrij druge lokacije

Lokacija česme

Česma na uglu ulica Ljube Nešića i Obilićevog venca, kod zgrade C2 u naselju „Kraljevica“.

Karateristike vode

  • Protok2023.–0,058 l/s
  • Temperatura–16,5 °C
  • Nivo podzemnih voda – nisu izvršena merenja

Voda je hidrokarbonatno natrijumskog tipa. Tokom više decenija kontinuiranog bakteriološkog i hemijskog ispitivanja kvaliteta vode koja je vršio Zavod za javno zdravlje „Timok“ Zaječar nikada nisu zabeležena odstupanja merenih parametara.

Karakteristike bunara

Nema tehničkiih karateristika, nije sačuvana dokumentacija.