Česma u naselju „Kraljevica“

Voda je ispravna za pićeČesma-u-naselju-Kraljevica

Današnja česma je podignuta 2018. godine. Nalazi se na uglu ulica Ljube Nešića i Obilićevog venca, kod zgrade C2 u naselju „Kraljevica“.

Prema navodima dr Miodraga Velojića (“Zaječarske javne česme”), prvobitna česma je podignuta za potrebe vojske, u blizini nekadašnje pešadijske kasarne, u prvoj polovini 20. veka. Nalazila se pored današnjeg Crvenog krsta, dok je kaptaža bila u podnožju Kraljevice, iznad pruge. Kasnije je preseljena bliže glavnim ulicama, da bi današnje mesto zauzela 80-ih godina 20. veka.
Prema podacima osnivača i direktora firme “Georad Zaječar”, Dragoljuba Šarčevića, bušotina je izrađena šesdesetih godina 20. veka u neposrednoj blizini današnjeg nadzemnog dela česme. Projektna dokumentacija nije sačuvana.
Na ploči današnje česme stoji da je dubina arteškog bunara 241 metar, a filterske konstrukcije 233-240 metara.

Oktobra 2015. godine urađena je sanacija česme za koju su sredstva obezbedili udruženje “Za česme” i fondacija “Iskorak” na humanitarnom maratonu. Nakon ove sanacije građani su ponovo okrečili česmu. Godine 2018. ova česma je uklonjena i na njeno mesto postavljena nova česma u okviru Projekta rekonstrukcije i revitalizacije zaječarskih arteskih česama koji su realizovali Grad Zaječar, kompanija „Heineken“ Srbija i udruženje „Za česme“.

Tačna lokacija česmeN 43° 53' 55.7'' , E 22° 17' 01.2''

Prikaži/Sakrij druge česme
Prikaži/Sakrij druge lokacije

Lokacija česme

Česma na uglu ulica Ljube Nešića i Obilićevog venca, kod zgrade C2 u naselju „Kraljevica“.

Karateristike vode

  • Protok2023.–0,058 l/s
  • Temperatura–16,5 °C
  • Nivo podzemnih voda – samoizliv

Voda je hidrokarbonatno natrijumskog tipa. Hemijska analiza vode pokazuje ispravnost prema svim parametrima.

Karakteristike bunara

Bunar se nalazi na udaljenosti od 50ak metara od česme, na parkingu u Ulici Obilićev venac. Dubina arteškog bunara 241 metar, kaptirani interval 240-241 metar a filterske konstrukcije 233-240 metara.